’60-as évekbeli fiaskó miatt vágták meg a Shell százmillió dollárral

30 évig pereskedtek, 111 millió dollár kártérítést kaptak

1967 óta húzódik a Shell olajvállalat és a nigériai Ejama-Ebubu közösség vitája. A Shell végül belement a 111 millió dolláros kártérítés kifizetésébe, így végre pont került az 1991-ben indult ügy végére.


A Shell és a közösség kálváriája 1967-ben indult, a Biafran polgárháború kezdetén. A hároméves háború során a Shell-hez tartozó olajtermelő régiók elöregedett vezetékei megsérültek, amelynek következtében komoly környezeti károk keletkeztek. Az Ejama-Ebubu közösség 1991-ben indított kártérítési pert a Shell ellen, viszont az olajvállalat éveken keresztül sikeresen védekezett. A cég elmondása szerint a vezetékek megrongálódása, így az olajszennyezés miatt is egy harmadik fél okolható, ezt az álláspontját az egyezség után is fenntartja.

Nem jött össze a védés

A nigériai bíróság először 2010-ben szabott ki 41,3 millió dolláros büntetést a vállalatra. A kárrendezés évekig húzódott, az afrikai állam legfelsőbb bírósága pedig tavaly közölte, hogy a Shell a kamatok miatt immáron az eredeti büntetés tízszeresével tartozik Nigériának.

A Shell tájékoztatása szerint nem kapott lehetőséget a védekezésre, így nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett 2021 elején a nigériai kormány ellen a Világbank Nemzetközi Befektetési Vitarendezési Központjánál.

A Royal Dutch Shell-t végül elbukta az ügyet, és beleegyezett a 45,9 milliárd nigériai naira kifizetésébe, amely körülbelül 33,5 milliárd forintnak felel meg.

Több sebből vérzik

A Niger folyó deltájánál található olajvezetékek évek óta komoly problémákat okoznak a helyi lakosoknak. Az idei év elején, egy másik ügyben szintén a Shell ellen ítélt a bíróság, miszerint a vállalat okolható a 2004 és 2007 közötti olajszennyezésekért. A Shell-nek végül kártérítést fizetett az érintett földműveseknek, illetve korszerűsítenie kellett a rendszereit, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. A földművesek 2008-ban indították a bírósági eljárást.

The Conversation

Ne hagyd ki!