Átment, kedvezményesen megvehetik bérlakásukat a világörökségi helyszínen élők

Az Országgyűlés 134 igen és 25 nem szavazattal elfogadta a bérlakástörvény módosítását, amelyet a fideszes Böröcz László terjesztett elő.


A jogszabály a műemléki épületben lévő vagy az eddig elidegenítési tilalom alatt álló lakásokra vonatkozik. A lakásokat kedvezményes áron vehetik meg a bérlők vagy egyenesági rokonaik, ha már legalább öt éve fennál a bérleti jogviszony. A kedvezmény mértéke a bérleti idő hosszától függ.

  • Aki legalább 25 éve bérli a lakást, az a forgalmi érték 15 százalékáért veheti meg.
  • Ha a bérleti jogviszony nincs még 25 éves, de több mint 15 éve él, a forgalmi érték 50 százalékát kell megfizetni, míg 5 és 15 év közötti bérlési idő esetén a 80 százalékát.
  • Akik ingatlancserével jutottak bérleti joghoz, azoknak szintén a forgalmi érték 50 százalékát kell megfizetniük, ha pedig valaki a csere során tulajdonjogot cserélt bérleti jogra, akkor a 35 százalékát.
  • További 5 százalék árkedvezmény illeti meg azokat, akik egy összegben kifizetik a vételárat, részletfizetés esetén az ingatlant legkésőbb 25 év alatt kell kifizetni.

Korlátozások

  • Nem veheti meg a lakást az a bérlő, akinek a megelőző egy évben legalább három havi lakbértartozása volt, vagy az, akinek adó- vagy más köztartozása állt fenn.
  • A megvásárolt lakás négy évig nem adható el.

Külön rendelkezések vonatkoznak a Budai Várnegyedben lévő lakásokra. Itt az államon és az önkormányzaton kívül csak magyar vagy uniós állampolgár szerezhet tulajdonjogot. Aki erre nem jogosult, de már van itt lakása, eladni nem köteles, de újabbat nem vehet. Magánszemélyek az öröklést leszámítva legfeljebb két lakást vásárolhatnak. A várban lévő lakások rendeltetése nem változtatható meg, kivéve a földszintieket, azoké kereskedelmi, szolgáltató vagy kulturális rendeltetésre módosíthatók.

Az önkormányzatok a lakáseladásból származó bevételeket lakóépületek homlokzati felújítására vagy korszerűsítésére használhatják fel.

A törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba. Az módosítás eredetileg valamennyi önkormányzati lakásra kiterjedt volna, ezt azonban a világörökségi területen lévő állományra szűkítették, súlyos politikai viták után.


Ne hagyd ki!