Csökken az eltiltottak száma
Fotó: Shutterstock

Kiderült, hány magyar van eltiltva a cégvezetéstől!

Jelentősen csökkent a cégvezetéstől eltiltottak száma az elmúlt években, azonban még így is több tízezren vannak.


Csökkent az eltiltottak száma

Normalizálódni látszik a cégügyektől eltiltott személyek aránya hazánkban az előző évtized közepének kiugró értékei után. Tavaly kevéssel több mint 4 ezer eltiltást tettek közzé, ami kisebb szám, mint az előző években. Összesítve jelenleg 40 ezren szerepelnek a listán. 4 évvel ezelőtt, 2018-ban még 60 ezer körül alakult az összes eltiltott száma, és 13 ezren kerültek a tiltólistára. A javulás tehát jelentős, az érték azonban így is magas – írja legújabb elemzésében az Opten.hu.

A portál szerint a visszaesés leginkább három tényezőnek köszönhető.

Egyrészt tömegesen jártak le a 2015-2016-ban kiszabott 5 éves eltiltások, így sok korábban eltiltott személy mára újra teljes jogú cégvezető és tulajdonos lehet. Második tényező az eltiltás szabályainak 2019. január 1-től érvénybe lépett módosítása. A változásnak köszönhetően az eltiltással potenciálisan érintett személyeknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra és a tényleges eltiltás elkerülésére. (…) A harmadik tényező pedig maga a koronavírus járvány és a járvány következtében hozott intézkedések. 2020 májusától ugyanis a kényszertörlés intézménye ideiglenesen felfüggesztésre került, amely bő egy évig tartott

– áll az elemzésben.

A portál szerint tovább csökkenhet a számuk jövőre is, miután folyamatosan járnak le a 2017-18-ben tömegesen kiszabott büntetések, valamint 2019-től differenciáltabbak az eltiltások eltiltási idő szerint is, mivel onnantól az enyhébb esetek rövidebb tiltást kaptak.

Így állnak az eltiltások megyénként

A hazai társas vállalkozások több mint fele Budapesten és Pest megyében működik, így itt a legmagasabb az eltiltottak száma is. Sokkal differenciáltabb azonban a kép, ha a területen működő összes vállalkozás hatályos tulajdonosaihoz és cégjegyzésre jogosultjaihoz mérten nézzük az eltiltottak arányát.

Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megye vezeti az eltiltási listát, hiszen 6 százalék felett van az arányuk a cégvezetőkhöz képest. Döntő többségük az eltiltás szabályainak megfelelően már nem vezethet céget, így a hatályos cégvezetők között kevés eltiltottat találunk. A lista elején szerepel még Budapest, Fejér és Pest megye is, ezek a területek cégszám tekintetében igen kiemelkedőnek számítanak. A lista másik végén a nyugati megyéink vannak, Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében csak 2 százalék körüli aránnyal.


Ne hagyd ki!