Robogók

Az Európai Parlament sürgeti az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg az összes motorkerékpár időszakos műszaki ellenőrzésének kötelezővé tételét az EU tagállamaiban.


Jelenleg a 125 köbcentiméter feletti motorkerékpárokat kell rendszeresen ellenőriztetni az EU-ban, az ennél kisebb motorral rendelkezőket nem (a szabályozásban természetesen lehetnek nemzeti jellegű eltérések), írja közösségi oldalán a rendőrség.

Az indoklás szerint a kismotorok és a robogók gyakran nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a nagyvasak, hiszen városon belül, illetve kisebb távolságokon sokszor a mindennapi közlekedés eszközei. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a műszaki vizsgálatok a baleseti kockázat csökkentését szolgálják, továbbá azt biztosítják, hogy csak jól működő járművek vegyenek részt a forgalomban - bár jelentős szerepet töltenek be a környezetvédelem szempontjából is -, a javaslatot szakmai szempontból támadni aligha lehet, olvasható a bejegyzésben.

Mikortól?

Az EP-képviselők szerint a jövőben az általánosnál gyakrabban kell ellenőrizni a nagy futásteljesítményű motorkerékpárokat is, amelyeket élelmiszerek, vagy csomagok szállítására, illetve motorkerékpár-taxiként használnak. Ez is logikusnak tűnik, hiszen a hasonló célokra használt gépkocsikat ugyancsak gyakrabban kell ellenőrizni (taxik, mentők stb.). Azt még nem tudhatjuk, hogy a 125 köbcentiméter alatti motorkerékpárok kötelező műszaki vizsgálatát mikortól rendelik el, de az biztos, hogy 2023-ban felülvizsgálják a járművek műszaki alkalmasságára vonatkozó valamennyi szabályt.

A magyar utakon közlekedő nagyjából 600 ezer robogó 80 százalékának nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint. Ha velük baj történik, az nagyon sokba kerülhet.

Minden motorkerékpárra kötelező műszaki vizsga?! Az Európai Parlament sürgeti az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg...

Közzétette: Baleset-megelőzés2021. április 27., kedd


Ne hagyd ki!