A Twitter kék madaras logója sötétkék háttérben
Egy 2016-ban indított ügy végére került pont.


Ötéves fiaskó

A 2016-ban indított perben azzal vádolták a vállalatot, hogy felhasználói elérésekkel kapcsolatos adatokkal félrevezette a befektetőket. Egyebek között olyan információkat szolgáltatott a tulajdonosoknak, amelyek jobb anyagi helyzetben tüntették fel a közösségi média vállalatot, mint amilyenben valójában volt. A felperesek egy 2014-es, pénzügyi elemzőknek tartott Twitter-eseményt is felemlegettek, ahol a vállalat irreális növekedési előrejelzéseket prezentált, egyebek között a platform felhasználói bázisának megduplázódását 550 millió főre. Szintén ezen az eseményen a cég reálisnak tartotta, hogy 2018-ra 4,6 milliárd dollárral fog nőni a bevétele.

A perirat szerint a Twitter 2014-től kezdve eltitkolta a felhasználói eléréseket a befektetők elől, egy olyan információt, amelyből kiderült volna, hogy a felhasználói bázis, és így a bevételek növekedése is megállt. A Twitter ehelyett gyenge minőségű növekedési mutatókat prezentált. Például automata üzeneteket küldött régóta inaktív felhasználóknak, akik így aktív felhasználóként jelentek meg a kimutatásban, így csinosítva a valódi felhasználói adatokat.

Tagad, de fizet

A Twitter tagadja, hogy meghamisította volna az adatokat, de a befektetői kedélyek csillapítása érdekében felajánlott egy 809,5 millió dolláros, átszámítva közel 242,7 milliárd forintos kárpótlási díjat. A platform valószínűleg készpénzben, az idei év negyedik negyedévében fizeti ki az összeget.

A büntetés végső összegét a bíróság fogja jóváhagyni.

The Conversation

Ne hagyd ki!