Nyitva

Ma jelent meg a kormányrendelet a 4 millió beoltott esetén életbe lépő könnyítésekről. Számos szolgáltatást csak védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni, de ezt ki és hogyan ellenőrizheti?


A rendelet szerint a szolgáltató köteles ellenőrizni, hogy vendége rendelkezik-e védettségi igazolvánnyal. Ha ezt elmulasztja, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, a vendéglátóhelyet pedig akár egy évre is bezárhatják.

Péterfalvi Attila: nem alkotmányellenes

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az ATV-nek azt mondta: a védettségi igazolvány felmutatása, bemutatása nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul. Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány továbbra is jelen van, ezért indokolt ez a kormányrendeletben meghatározott intézkedés is. A védettségi kártya bemutatása belépéskor alkotmányosan adatvédelmi szempontból azért nem aggályos, mert ahhoz nem társul adatrögzítés (magyarul: nem lehet lemásolni vagy más módon rögzíteni az azon szereplő adatokat).

És mi van fizetéskor?

Amikor valaki bankkártyával fizet, akkor természetesen megjelennek az adatai, de azokat nem kapcsolják össze (és nem rögzítik) a védettségi igazolvány adataival - tette hozzá az ATV kérdésére az adatvédelmi hatóság elnöke. Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt, ha elérjük a 4 millió beoltottat.


Ne hagyd ki!