Ma jelent meg a kormányrendelet a 4 millió beoltott esetén életbe lépő könnyítésekről. Számos szolgáltatást csak védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni, de ezt ki és hogyan ellenőrizheti?


A rendelet szerint a szolgáltató köteles ellenőrizni, hogy vendége rendelkezik-e védettségi igazolvánnyal. Ha ezt elmulasztja, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, a vendéglátóhelyet pedig akár egy évre is bezárhatják.

Péterfalvi Attila: nem alkotmányellenes

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az ATV-nek azt mondta: a védettségi igazolvány felmutatása, bemutatása nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul. Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány továbbra is jelen van, ezért indokolt ez a kormányrendeletben meghatározott intézkedés is. A védettségi kártya bemutatása belépéskor alkotmányosan adatvédelmi szempontból azért nem aggályos, mert ahhoz nem társul adatrögzítés (magyarul: nem lehet lemásolni vagy más módon rögzíteni az azon szereplő adatokat).

És mi van fizetéskor?

Amikor valaki bankkártyával fizet, akkor természetesen megjelennek az adatai, de azokat nem kapcsolják össze (és nem rögzítik) a védettségi igazolvány adataival - tette hozzá az ATV kérdésére az adatvédelmi hatóság elnöke. Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt, ha elérjük a 4 millió beoltottat.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!