A YouTube és a zeneipar szereplői között évek óta háború dúl a szerzői jogok miatt. Odáig fajultak a dolgok, hogy a videomegosztó platformnak az Európai Bíróság előtt kellett tisztára mosnia magát. Végül megszületett a jogerős döntés – írja a CNBC.


A jelenlegi helyzet szerint az online platformok önkényesen nem közvetítenek szerzői jogokkal védett tartalmakat a nyilvánosság számára. Így a YouTube, és a hozzá hasonló platformok nem vonhatók felelősségre az illegálisan feltöltött, illetve felhasznált tartalmakért. Magyarul ezeket a „bűncselekményeket" nem a YouTube, hanem a felhasználók követik el. Viszont ha a szóban forgó vállalatoknak tudomásuk van arról, hogy a platformjukon illegálisan feltöltött, szerzői jogok által védett tartalom található, és nem teszik meg a lehető leggyorsabb lépéseket az eltüntetésére, vagy blokkolására, akkor súlyos következményekre számíthatnak.

Ingoványos talajon

Az EU nemrégiben olyan újításokat vezetett be, amelyekkel a szerzői jogok szabályait a modern digitális korhoz igazította. Legalábbis ez volt a célja. Mondanunk sem kell, rengeteg piaci szereplő ellenezte a reformokat. Ezek közé tartozik, hogy a YouTube-nak, a Facebooknak, és a hozzájuk hasonló vállalatoknak olyan szűrőkkel kell ellátniuk a platformjaikat, amelyek megakadályozzák a felhasználókat a szerzői jog által védett tartalmak megosztásában. Ez viszont nem egyszerű az óriáscégek esetében. ( Az Európai Bíróság a reformok előtti szabályrendszert vette alapul a mostani döntésnél).

Gyűlik a harag

A YouTube moderálási tevékenységét rengeteg alkotó és tartalomgyártó kritizálta. A szerzői jogokkal kapcsolatos feszültség 2020-ban tetőzött. A vállalat a koronavírus-járvány miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a moderálási folyamatok automatizálására. Ez rengeteg előadót negatívan érintett. A YouTube sokszor olyan tartalmakat tiltott le, amelyek teljesen jogszerűen szerepeltek a platformján.

A YouTube vezető szerepet játszik a szerzői jogok területén, és mindent elkövet azért, hogy mindenki megkapja a neki járó jutalmakat. Éppen ezért fektettünk be a legkorszerűbb szerői jogi eszközökbe, amelyek teljesen új bevételi forrásokat eredményeztek az iparágnak.

-mondta a cég szóvivője.

Hozzátette, hogy a YouTube több mint 4 milliárd dollárt fizetett a zeneiparnak az elmúlt 12 hónapban. Kérdés, a bíróság mostani döntése hogyan befolyásolja a YouTube körül kialakult viszályokat. Sok tartalomgyártó már fontolgatja, hogy átpártol egy másik platformra.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!