Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke szerint az adóhatóság eddig nem bírságolt, és várhatóan a közeljövőben sem fog büntetni az online számlák technikai problémái miatt. Ám a rendszerhez kapcsolódó interfész továbbra is akadozva, vagy gyakran egyáltalán nem működik, ami a könyvelőknek rengeteg pluszmunkát jelenthet.Az elmúlt két év tapasztalata, hogy a számlarendszerben folyamatosan érkeznek az XML-fejlesztések, amelyek újabb és újabb moratóriumot eredményeznek, amelyekben a NAV rendszeresen bejelenti, hogy a korábbi időszakokra vonatkozóan sem bírságol. Szüntelenül érkeznek az újabb verziók, amelyeknek majd valamikor lejár a határidejük. Így mindig növekszik az informatikai elvárások szintje, ami egyfajta fenyegetettséget jelent, és a szoftveresek életét nehezíti.

De már tapasztaltabbak vagyunk az effajta adópolitika kapcsán, és úgy látjuk, nem kell kétségbeesni, az adóhatóság nem fog úthengerként ránk rontani

- mondta a napi.hu-nak Ruszin Zsolt.

Hozzátette, a szankciómentes időszak lejártát követően nem volt komolyabb büntetés, az egyesületnél nem tudnak olyan bírságról, amelyet az online számlák technikai problémái miatt szabtak volna ki. A véletlen mulasztásokat nem torolja meg a hivatal, még akkor sem, ha nincsenek kijavítva. Ennek oka lehet, hogy ezt a rendszert nem lehet egyik napról a másikra bevezetni: így is óriási lépések történtek, amelyek hirtelen változást eredményeztek. Ruszin Zsolt nehezményezte, hogy a főleg szoftverkészítőktől érkező panaszokra, jobbító kritikákra a NAV érdemben nem reagál.

Mit tud azáprilis 1-től mindent látó rendszer?

  • Az adóhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is az adóhivatal saját fejlesztésű számlázó-programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyen keresztül már ötmillió számla érkezett be.
  • 2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Az applikáció sikerét jelzi, hogy eddig már több mint 34 ezren letöltötték - jelezte az államtitkár.
  • A március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható volt a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.
  • Az átállás az új rendszerre (az XSD 3.0-ra) adatvédelmi szempontból is fontos, mert ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.
  • A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal nem látja.
The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!