Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke szerint az adóhatóság eddig nem bírságolt, és várhatóan a közeljövőben sem fog büntetni az online számlák technikai problémái miatt. Ám a rendszerhez kapcsolódó interfész továbbra is akadozva, vagy gyakran egyáltalán nem működik, ami a könyvelőknek rengeteg pluszmunkát jelenthet.Az elmúlt két év tapasztalata, hogy a számlarendszerben folyamatosan érkeznek az XML-fejlesztések, amelyek újabb és újabb moratóriumot eredményeznek, amelyekben a NAV rendszeresen bejelenti, hogy a korábbi időszakokra vonatkozóan sem bírságol. Szüntelenül érkeznek az újabb verziók, amelyeknek majd valamikor lejár a határidejük. Így mindig növekszik az informatikai elvárások szintje, ami egyfajta fenyegetettséget jelent, és a szoftveresek életét nehezíti.

De már tapasztaltabbak vagyunk az effajta adópolitika kapcsán, és úgy látjuk, nem kell kétségbeesni, az adóhatóság nem fog úthengerként ránk rontani

- mondta a napi.hu-nak Ruszin Zsolt.

Hozzátette, a szankciómentes időszak lejártát követően nem volt komolyabb büntetés, az egyesületnél nem tudnak olyan bírságról, amelyet az online számlák technikai problémái miatt szabtak volna ki. A véletlen mulasztásokat nem torolja meg a hivatal, még akkor sem, ha nincsenek kijavítva. Ennek oka lehet, hogy ezt a rendszert nem lehet egyik napról a másikra bevezetni: így is óriási lépések történtek, amelyek hirtelen változást eredményeztek. Ruszin Zsolt nehezményezte, hogy a főleg szoftverkészítőktől érkező panaszokra, jobbító kritikákra a NAV érdemben nem reagál.

Mit tud azáprilis 1-től mindent látó rendszer?

  • Az adóhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is az adóhivatal saját fejlesztésű számlázó-programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyen keresztül már ötmillió számla érkezett be.
  • 2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Az applikáció sikerét jelzi, hogy eddig már több mint 34 ezren letöltötték - jelezte az államtitkár.
  • A március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható volt a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.
  • Az átállás az új rendszerre (az XSD 3.0-ra) adatvédelmi szempontból is fontos, mert ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.
  • A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal nem látja.
The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!