Fehér Apple logó egy üvegépületen
Fotó: Shutterstock

Az Apple a tűzoltás helyett a megelőzést választotta

Az Apple megemeli amerikai alkalmazottai minimumfizetését, miután a cégeknek munkaerőhiánnyal és erősödő szakszervezeti nyomással kell szembenézniük a jelenlegi inflációs környezetben.A tech cég egyesült államokbeli alkalmazottai számára a minimumfizetés óránként 22 dollárra (8 ezer forintra) emelkedik, de ennél magasabb is lehet, a helyi piaci viszonyoktól függően. Az Apple közlése szerint ez 48 százalékos emelkedést jelent a 2018-as bérszinthez képest.

Sietnek az emeléssel

Idén az éves teljesítményértékelési folyamat részeként növeljük a teljes kompenzációs csomagunkat – mondta a tech cég egyik szóvivője.

Néhány dolgozójukkal már közölték, hogy az éves értékelést három hónappal előbbre hozzák náluk, és az új fizetésük már júliusban életbe lép – értesült a The Wall Street Journal, amely elsőként számolt be a tervbe vett béremelésről.

A kaliforniai cég zárt kultúrájától ismert, de tavaly néhány korábbi és jelenlegi dolgozó is kritizálni kezdte online a munkakörülményeket.

Kifoghatja a szelet a vitorlából

Áprilisban a cég egyik atlantai üzletében a dolgozók bejelentették, hogy a szakszervezetet kívánnak alapítani, az Apple-nél elsőként. Ezután más üzletekben is, például a New York-i főpályaudvaron lévő Apple boltban is hasonló kezdeményezések indultak.

A New York-iak célkitűzései között szerepelt a 30 dolláros (körülbelül tízezer forintos) minimumórabér, amelytől a mostani központi emelés elmarad. A Grand Central Terminálon lévő, kiemelt Apple üzletben persze, meglehet, hogy a 22 dolláros minimumot még megfejelik. A bolt dolgozói kampányoldalukon korábban azt írták:

Ha az Apple célja valóban az, hogy jobb állapotban hagyja a világot, mint amilyenben találta, akkor mindenben tartsa magát egy magasabb színvonalhoz.

Az Apple-nek több mint 270 üzlete van az Egyesült Államokban. Május közepe táján bukott le a trónról: már nem a világ legértékesebb cége, miután a befektetők kezdenek elfordulni a tech szektortól, biztonságosabbnak ítélt helyet keresve a pénzüknek.

Más nagy tech cégek, köztük a Google és a Microsoft is emeltek a béreken idén, hogy megtarthassák alkalmazottaikat.

Ne hagyd ki!