A statisztika erre a kérdésre is választ ad.


A Központi Statisztikai Hivatal közleményei nem tartoznak a kimondottan szórakoztató olvasmányok közé. Nem is ez a céljuk. Korábbi cikkeinkben leírtuk, hogy a bruttó átlagfizetések adataival óvatosan kell bánni, mert az összesítésben csak azok szerepelnek, akik teljes munkaidőben, alkalmazottként dolgoznak legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél vagy a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.

Akkor nézzük az átlagokat!

A leírt körben tavaly, az év egészét tekintve a bruttó átlagfizetés 403 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 414 500 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 277 200 forintot ért el.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (709 300 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (250 900 forint). Vagyis a cikkünk címében megfogalmazott kérdésre válaszolva: a bruttó átlagot tekintve tavaly egy bankár majdnem háromszor annyit keresett, mint egy szállodai portás.

Ez még érthető is volna, az azonban már kevésbé, hogy a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 439 900, a nők esetében 370 000 forintot ért el. Vagyis a nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!