Idén májusban 431 600 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami nettóban 287 ezer forintot jelent, ez egy év alatt 8,2 százalékos emelkedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.


Mielőtt jönne a dühroham, az alkalmazott módszertan miatt az összesítésben csak az 5-nél nagyobb létszámú cégek teljes állásban dolgozó alkalmazottainak bére szerepel, a többiek kimaradnak a statisztikából.

Az állami vagy önkormányzati alkalmazottak bérei átlagosan 10,6 százalékkal nőttek, a vállalkozások alkalmazottai átlagban 6,7 százalékkal keresnek többet, mint egy éve. Ennek az oka elsősorban az, hogy az orvosok, bírók és bölcsődei dolgozók illetményét megemelték.

Hol van a "közepe"?

A KSH újabban közzéteszi a mediánkeresetet is – ez az a szám, amelynél a dolgozók fele többet keres, fele kevesebbet. Ez most bruttó 332 600 forint, 10,2 százalékkal több, mint egy éve. Mint látható, a mediánbér nagyjából 100 ezer forinttal alacsonyabb az átlagfizetésnél.


The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!