Este jelent meg, éjfélkor már életbe is lépett az a rendelet, amely levegőhöz juttatja a bértámogatást igénylő vállalkozásokat.


A korábbi, olykor akadozó rendszer átalakításával az állam felgyorsítja a bértámogatások folyósítását a járvány miatt nehézségekkel küszködő turisztikai és vendéglátóipari ágazatban. A modellváltás lényege, hogy a támogatást igénylő vállalkozások nem utólag, hanem előlegként kapják meg a talpon maradásukhoz szükséges kormányzati segítséget. Így a remények szerint gyorsabban és egyszerűbben jut el hozzájuk a pénz, amit az alkalmazottak bérének kifizetéséhez használhatnak fel.

A rövidke rendeletet ITT találod a Magyar Közlönyben. Ha megnyitod a dokumentumot, pörgess le a 434.oldalra, ott olvashatod el a teljes szövegét.

Így változik a rendszer

A lényeg az, hogy az állami segítség a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, utófinanszírozással érkezik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején landol az érintett cégeknél.

Az elszámolási rendszer pedig úgy alakul át, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik.

A rendelet azt is kimondja, hogy munkaadóként a támogatás időtartamának utolsó napját követő második hónap végéig kell igazolnod, hogy jogosan vetted igénybe a támogatást. Ha ezt nem tudod részben vagy egészben megtenni, vissza kell fizetned a jogosulatlanul felvett pénzt. A (büntetésmentes) visszafizetésre 30 napot kapsz.

Miért kellett változtatni?

A múlt heti adatok szerint a 27 milliárd forint értékben igényelt munkahelyvédelmi támogatásból mindössze 7 milliárd jutott el a cégekhez. Volt vendéglős, aki arra panaszkodott, hogy a novemberre járó összeg még nincs a számláján. A kormány ezért döntött a rendszer átalakításáról. A bajba került vendéglősök közül egyre többen próbálják trükközéssel kijátszani a korlátozásokat. Korábbi cikkünkből megtudod, hogy milyen, olykor meghökkentő megoldásokkal próbálkoztak az elmúlt hetekben.

A támogatást február 8-ig lehet igényelni az érintett ágazatokban.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!