Fiatal lány ebédszünetben szendvicset eszik
Fotó: Shutterstock

Mindenkivel jót teszel, ha nem a monitor előtt ebédelsz

A számítógép előtt ebédelni nem jó ötlet. Ennél is rosszabb, ha úgy, ahogy van, kihagyjuk az ebédet. A pandémia idején a munka és a magánélet közti határok összemosódtak, az alkalmazottaknak nagyobb szükségük van a napközepi újratöltődésre, mint valaha.


A munkavállalók 91 százaléka, és a főnökök 93 százaléka véli úgy, hogy mentális szempontból rendkívül fontos a munkahelyi szünet.

Kezdd kicsiben

Van, akinek a munka megszakítása ijesztő és merész ötletnek tűnik. Nem kell azonban egy egész órára elmenned, amikor elkezded kivenni az ebédszüneted.

Próbálkozz először egy ötperces mikroszünettel, állj fel a gép mellől, magadra figyelve egyél valami táplálót, mondjuk egy almát. Tedd meg minden nap egy hétig, figyeld meg, milyen érzés, és építkezz innen – javasolja a Dandelion Project wellness tanácsadó cég.

Hívj el másokat

Ha egyedül ennél, azt egyszerű kihagyni. Más a helyzet, ha az ebédhez van társad, úgy már inkább ráveszed magad arra, hogy felállj az íróasztaltól. Ez növeli az elköteleződésed az iránt, hogy valóban ebédelj. Gondolj arra, hogy ez egy jó lehetőség a kapcsolatépítésre a kollégákkal.

A cél: töltődj fel

Az ideális ebédszünet a te körülményeidhez és igényeidhez van szabva.

Nem kell, hogy pontban délben legyen. Még arra sincs szükség, hogy mindenképp egyél valamit, a lényeg, hogy a szünet után újult energiákkal térj vissza a munkádhoz.

Tedd fel a kérdést magadnak: Mikor akarsz szünetet tartani, és mit akarsz akkor csinálni?

Fontos, hogy találjunk egy megfelelő helyet a szünet eltöltésére. Ez lehet a nappali, a kávézó, vagy egy gyors séta a friss levegőn – a lényeg, hogy állj fel a monitortól.

Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy otthonról hozott ételt ennénk, vagy inkább beülnénk valahová enni. Azt is fontos átgondolni, hogy a szociális érintkezés vagy pár perc magány jelenti számunkra a töltekezést.

Ne hagyd ki!