Megfizetett az alkalmazott a tiktokozásért
Fotó: Shutterstock

Arról posztolt, hogy a semmiért fizetik – kirúgta a cége

A Facebook anyacége a Meta egyik alkalmazottja nemrég arról posztolt, hogy 5,5 millió forintnak megfelelő dollárt keres havonta, azonban egy ideje szinte semmit nem kell csinálnia a munkaidejében. Feladatokat később sem kapott, kirúgták a posztjai miatt.


Sokba kerültek a posztjai a Meta alkalmazottjának

Madelyn Machado a TikTokon (a közösségi portálon Maddie Macho néven szerepel) nemrég számolt be róla, hogy a Metánál dolgozik, mint recruiter (munkaerő-toborzásért felelős munkatárs). Azonban a cég nem vesz fel új alkalmazottakat, így jellemzően semmi dolga nincs a munkaideje alatt. Ennek ellenére évente 190 ezer dollárt (durván 66 millió forintot) fizetnek neki, ami körülbelül 5,5 millió forint havi fizetésnek felel meg.

A nő elárulta a napokban, a posztjai miatt elküldték Mark Zuckerberg cégétől. Felettesei többször kifogásolták a Metával és a hr-es ügyekkel kapcsolatos tiktokos tartalmait. Az egyik figyelmeztetése után megfogadta, nem posztol többet a cégről, de később egy szakmai jellegű posztja is elég volt ahhoz, hogy felmondjanak neki.

A Business Insidernek elmondta, azóta állásajánlotot kapott a LinkedIntől, amit elfogadott. Azonban időközben annyira megnőtt a követőbázisa TikTok-on, hogy meggondolta magát, és inkább saját vállalkozásba kezdett. Jelenleg az ügyfelei helyett jelentkezik álláshirdetésekre, valamint interjúkra és bértárgyalásokra készíti fel őket.

Ki marad a Facebooknál? Ezrével rugdossák ki a dolgozókat

Egyébként március közepén jelentette be a Meta, hogy meg fog válni mintegy 10 ezer alkalmazottól. A döntésük meglehetősen váratlan volt, hiszen a megelőző hónapokban nagyjából ugyanennyi embert már elengedett a cég. Akkor derült ki az is, leállítják a toborzást, ami miatt 5 ezer munkahely marad náluk üresen.

Hosszú távra koncentrálunk. Ez azt jelenti, olyan eszközökbe kell fektetnünk, amelyek a leghatékonyabbá tesznek minket hosszú évekre, nem csak az idén. Legyen szó mesterséges intelligenciával kapcsolatos eszközökről, amelyekkel a mérnökeink gyorsabban tudnak jobb kódokat írni, és lehetővé teszik, hogy idővel automatizáljuk a munkát, vagy beazonosítsuk a már elavult folyamatokat, hogy fokozatosan megszüntethessük őket

- nyilatkozta Mark Zuckerberg, a Meta elnök-vezérigazgatója.

A szerkezetátalakítás a munkaerő-toborzó csapat csökkentésével kezdődött, de az intézkedések részleteire, például a műszaki gárdát és az üzleti területet érintő változásokra május végéig lehet számítani.

Korábbi leépítések a Metánál

A Meta novemberben is megvált nagyjából 11 ezer alkalmazottjától. Az elbocsátásokat azzal indokolta, így akarja teljesíteni a kitűzött, 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Pedig 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

Mark Zuckerberg elmondta, a Metának minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell helytállnia, ami leginkább a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető. Emellett rendkívül érzékenyen érintette a céget az Apple adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás. Továbbá a vállalatnak a nyakára nőttek az olyan versenytársak is, mint például a TikTok.

The Conversation

Ne hagyd ki!