Zöldségleves
Footó: Shutterstock

Magyarországi gyárat zár be, elküld 208 dolgozót a multi

Az Unilever röszkei gyárát bezárja a cég, a román és német üzemeibe telepíti át a gyártást.

Bezárja az Unilever a röszkei üzemét és jövő év március végéig áthelyezi levesporai és ételízesítői gyártásának egy részét – közölte a cég. A röszkei gyárban készülő termékek nagyobb hányadának gyártását (így a levesporokat, szószokat, önteteket és leveskockákat) az Unilever saját romániai és német üzemeibe, illetve egy európai bérgyártó partneréhez telepíti át.

A cég azt is közölte, hogy a jelenleg még Röszkén gyártott termékpalettájának csaknem harmadát – például a Delikát, illetve egyes Knorr termékek gyártását – a Mezőker Kft.-nek adja át bérgyártásba, vagyis az Magyarországon marad.

A gyár bezárása 208 dolgozót érint, azzal indokolják az üzem leépítését, hogy a fogyasztói trendek az elmúlt években megváltoztak.

A vásárlók az előrecsomagolt termékek helyett a friss élelmiszereket preferálják, ez pedig kihívást jelent az Unilevernek – írták. Azt is hozzátették, a vállalatnak alkalmazkodnia kell a megváltozott piaci körülményekhez és fent kell tartania versenyképességét. Ezért kell átszerveznie gyártó kapacitásait, a termelést a nagyobb üzemeibe koncentrálva.

Az Unilevernek van két másik gyártóegysége is Magyarországon. Veszprémben jégkrémeket gyártanak, míg a kelet-magyarországi Nyírbátorban van Európa legnagyobb folyékony mosó- és tisztítószereket előállító háztartás-vegyipari gyára.

The Conversation

Ne hagyd ki!