Manapság nagyon rájár a rúd a cégre
Fotó: Shutterstock

Ki marad a Facebooknál? Ezrével rugdossák ki a dolgozókat

Az elmúlt hónapokban alkalmazottak ezreitől vált meg a Meta, amely több közösségi platformnak is az anyavállalata. Most bejelentettek egy újabb, nagy leépítést. Manapság nagyon rájár a rúd a cégre.


Újabb leépítések a Metánál

Bejelentették, további, mintegy 10 ezer alkalmazottól válik meg a Meta. A döntés meglehetősen váratlan, hiszen az elmúlt hónapokban nagyjából ugyanennyi embert már elengedett a cég. A vállalathoz olyan közösségi platformok tartoznak, mint például a Facebook, az Instagram és a WhatsApp. Emellett az is kiderült, leállítják a toborzást, így 5 ezer betöltetlen pozíció továbbra is üresen marad.

Hosszú távra koncentrálunk. Ez azt jelenti, olyan eszközökbe kell fektetnünk, amelyek a leghatékonyabbá tesznek minket hosszú évekre, nem csak az idén. Legyen szó mesterséges intelligenciával kapcsolatos eszközökről, amelyekkel a mérnökeink gyorsabban tudnak jobb kódokat írni, és lehetővé teszik, hogy idővel automatizáljuk a munkát, vagy beazonosítsuk a már elavult folyamatokat, hogy fokozatosan megszüntethessük őket

- idézi Mark Zuckerberget, a Meta elnök-vezérigazgatóját az MTI.

A szerkezetátalakítás a munkaerő-toborzó csapat csökkentésével kezdődik, de az intézkedések részleteire, például a műszaki gárdát és az üzleti területet érintő változásokra április és május végén lehet számítani.

Korábbi leépítések a Metánál

A Meta szeptemberben jelentette be, hogy leépítések kezdődnek, majd novemberben megvált nagyjából 11 ezer alkalmazottjától. Az elbocsátásokat azzal indokolta, így akarja teljesíteni a kitűzött, 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Pedig 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

2022 első felében a cégvezetés csupán a toborzás visszafogásáról beszélt. Mark Zuckerberg azt írta a dolgozóinak tavaly nyáron, a társaság csak a felvenni kívánt mérnökök számát vágja vissza nagyjából 30-40 százalékkal, ezért 10 ezer helyett 6-7 ezer szakembert keresnek az idén.

Azonban később arról is beszélt, a Metának minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell helytállnia, ami leginkább a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető. Emellett rendkívül érzékenyen érintette a céget az Apple adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás. Továbbá a vállalatnak a nyakára nőttek az olyan versenytársak is, mint például a TikTok.

Bezuhant a globális techszektor

Egyébként sorra jelentették be a megszorításokat a kisebb-nagyobb techcégek az elmúlt hónapokban világszerte a globális gazdasági problémákra hivatkozva. A Meta mellett például a Jeff Bezos nevével fémjelzett internetes kiskereskedelmi óriás, az Amazon sem marad ki a sorból: 18 ezer alkalmazottjától válik meg az cég. A legtöbb leépítés az üzleteknél és a People, Experience, and Technology (PXT) divízióban várható.

A szakértők szerint tavaly több mint 153 ezer alkalmazottól búcsúzhatott el mintegy ezer tech cég, a legtöbbjüktől novemberben. Azonban az elbocsátási hullám még tart.

The Conversation

Ne hagyd ki!