Meta
Fotó: Shutterstock

Kellemetlen: magyarázkodik a Facebook a fizetések miatt

A korábban Facebook néven működő Meta továbbra is kevesebbet fizet a nőknek, de a vállalat szerint van rá magyarázat.A Meta legtöbb alkalmazottja az Egyesült Államokban dolgozik, de az országban a vállalatoknak nem kell a bérekről jelentést írniuk. A cég Írországban mintegy 3000, Nagy-Britanniában pedig mintegy 5000 alkalmazottat foglalkoztat, ami a Meta globális munkaerejének nagyjából 10%-át teszi ki – bár hamarosan újabb elbocsátások várhatóak.

A Meta írországi bérszakadékáról szóló friss jelentése szerint 2022-ben a Metánál dolgozó nők átlagosan 15,7%-kal kaptak kevesebb fizetést, mint a cégnél dolgozó férfiak. A bónuszok terén még ennél is nagyobb a különbség az országban: a nők átlagos bónuszai 43,3%-kal alacsonyabbak, mint a férfiaké – mutatja be a 2021-es béradatokat részletező jelentést az Insider.

Az Egyesült Királyságban a nemek közti bérkülönbség már kisebb, de még mindig nem egyenlő: egy átlagos női dolgozó 2,1%-kal kapott kevesebbet. A bónuszok terén viszont a londoni székhelyen is szembetűnőbb a különbség: a nőknek járó átlagos bónusz 34,8%-kal volt kevesebb.

Ráadásul az Egyesült Királyságban a bérszakadék szempontjából rosszabb a helyzet, mint 2018-ban volt: akkor a nők átlagosan 0,9%-kal kaptak kevesebb fizetést, bár a bónuszfizetésük már 40%-al volt alacsonyabb.

Az Insider szerint a Metánál az alapfizetés kb. évi 150 ezer dollár, nagyjából 54 millió forint körül kezdődik, így egy ennyit kereső nő Írországban arra számíthat, hogy egy férfi 23 000 dollárral, körülbelül 8,2 millió forinttal többet keres nála – az Egyesült Királyságban ez a különbség 3000 dollár körül van.

Ettől függetlenül a Meta már évek óta azt kommunikálja, hogy azon dolgozik, hogy a globális munkaerő felét a nők és az „alulreprezentált csoportokhoz" tartozó emberek tegyék ki. Két évvel ezelőtt még a cél 2023-ra volt, de ezt kitolták 2024-re, mivel a vállalat tavalyi „sokszínűségi jelentése" nem érte el a várt számokat: 2022-ben a nők a munkaerő 37%-át tették ki, ami mindössze 1%-os növekedést jelent 2018 óta.

A Meta szóvivője is megszólalt a témában, szerinte a vállalat rendszeresen végez béregyenlőségi elemzést, és „továbbra is béregyenlőség van a nemek között globálisan". A most bemutatott bérszakadékot kimutató jelentésekben a Meta azt állította, hogy a béregyenlőtlenség problémája a technológiai szerepkörökben dolgozó nők számának csökkenésére vezethető vissza – q Meta szerint Írországban a férfiak több magas szintű és technológiai jellegű munkakört töltenek be.

Mivel az olyan technológiai állások, mint a gyártásmérnökök, jellemzően magasabb fizetést kapnak a piacon, ez aránytalanul nagy hatással van a bérkülönbségekre

– indokolta a vállalat a bérszakadékot, hozzátették: az ilyen típusú munkakörökre vonatkozó méltányossági jutalmak és bónuszok is nagyobbak.


Ne hagyd ki!