Óriási leépítésekbe kezdtek a nyugati techóriások
Fotó: Shutterstock

Itt a fordulat? Csökken a kereslet az IT-dolgozókra

Amerikai munkaerőpiaci szereplők szerint csökken a kereslet az IT-dolgozókra, sőt, jelentős visszaesés tapasztalható a kezdőfizetéseikben is. Magyarországon ennek ellenére az informatikusok kivándorlásától tartanak a szektorban.


Nyugaton csökkent a kereslet az informatikusokra

Keri B. munkaerő-toborzó arról tájékoztatta a Business Insidert, hogy 2020-ban óriási összegeket fizettek a cégek egy friss diplomás informatikusnak az IT-szektorban, akkora volt rájuk a kereslet. Azonban tavaly megtört a trend: a vállalatok elkezdtek alacsonyabb béreket kínálni, és ritkábban ajánlanak olyan bónuszokat, mint például az otthoni munkavégzés lehetősége.

Nikita Gupta, a Careerflow munkakereső oldal alapítója szerint is megváltozott a helyzet. Az IT-s alkalmazottakat keresők akár heteket, hónapokat töltenek azzal, hogy a lehető legkisebb bérigényű embert válasszák.

Egy másik szakember, Heather Colvin pedig arról beszélt, az it-s cégek rájöttek, túl sok embert vettek fel túl magas fizetésekért korábban. Például az Amazon több mint kétszeresére emelte a kezdőbéreket egy évvel ezelőtt. Ráadásul a világjárvány alatt az seattle-iek és a Meta megduplázta, a Microsoft és az Alphabet pedig 50 százalékkal növelte a dolgozói számát. Azonban mostanra elbocsájtásokba kezdtek.

Itthon kiemelkedő fizetések

Magyarországon a legjobban keresők között vannak egyes it-s szakemberek.Kiemelkedő fizetés várja például a szoftverfejlesztőket. Full-stack Developerként bruttó 1,5-2 millió forintot, Java Developerként bruttó 1,3-1,9 millió forintot, Software Architect pozícióban pedig akár bruttó 2 millió forintot is elkérhet egy szakértő havonta.

Emellett növekszik a kereslet az üzleti IT területen otthonosan mozgókra is. A Data Scientist és a Data Engineer állásokra milliós juttatásokért toboroznak alkalmazottakat a cégek.

Összességében pedig a Cloud Architectek kereshetnek a legjobban a magyar piacon, hiszen jelenleg leginkább ilyen IT-s szakemberekért versenyeznek a hazai vállalatok.

Vonzó külföld, és ki is lehet égni

Egy tavalyi kutatás egy hazai ágazati problémára is rávilágít: a következő 20 évben az it-s szakemberek legalább negyede néhány évre elhagyhatja az országot. A külföldi munkavégzés elsősorban a karrierjük elején álló munkavállalókra jellemző, ezen belül azokra, akik még nem alapítottak családot, illetve nem születtek gyermekeik.

A kutatásban résztvevők többsége szerint a már külföldön/külföldre dolgozókat hazacsábítani, illetve az erre készülőket maradásra ösztönözni csak versenyképes jövedelmekkel, illetve a külföldi munkavállaláshoz hasonló egyéb feltételekkel lehet.

Bár a válaszadók jelentős része gondolkozott korábban az it-s pálya elhagyásán, azonban legfeljebb a tizedük lépheti azt meg. A pályaelhagyás mögött meghúzódó okok között a legnagyobb arányban a szakmai kiégést, a túl magas stresszt, illetve a más hivatások iránti érdeklődés szerepel.

A munkájuk nehézségei között a legtöbben a folyamatosan frissülő tudás megszerzését és megtartását, illetve az új, kurrens ismeretek elsajátítását említették.


Ne hagyd ki!