Különösen nehéz helyzetbe került számos európai startup
Fotó: Shutterstock

A döcögés ellenére optimisták a korábbi sikerszektor szereplői

Európa idei gazdasági nehézségei súlyosan érintették az IT-szektort is. Egy kutatás szerint mintegy 400 milliárd dollárt égethetett el a technológiai ipar a kontinensen 2022-ben. Azonban optimisták az iparág szereplői. Magyarországon a munkaerőhiány is nagy problémát jelent a szektorban.


400 milliárd dollár veszteség az IT-szektorban

Nagyon nehéz év végére érkezett az európai IT-szektor. A bővülésére és a jövedelmezőségére is hatással voltak a kontinens energetikai nehézségei, a kiugróan magas infláció és az elszálló kamatszintek. A Reuters az Atomico magántőke-befektető felmérésére hivatkozva azt írja, hogy Európa IT-vállalkozásai összesen nagyjából 400 milliárd dollárt veszítettek értékükből 2022-ben.

A szektor európai szereplőinek az értéke 3100 milliárd dollárról 2700 milliárd dollárra csökkent egy év alatt. Emellett 18 százalékkal visszaesett az iparági startupok fejlődését segítő tőkebefektetések értéke is – jegyzi meg a hwsw.

Nagyon rossz adatok érkeztek a startupokról

Az Atomico 41 európai országra vonatkozó adatai szerint tavaly nagyjából 100 milliárd dollárnyi tőkebefektetés irányult a technológiai startupokba. Azonban ez az érték 85 milliárdra esett vissza idén. Ráadásul a legígéretesebbnek számító induló vállalkozások (ezek az „unikornisok”, melyek értékét 1 milliárd dollár felé becsülik) száma 105-ről 31-re csökkent 2022-ben.

A tőkebefektető szerint a szektor finanszírozása megváltozott, és ehhez minden szereplőnek alkalmazkodnia kell. Ugyanakkor nyoma sincs a depressziónak. A felmérés alapján a cégalapítók, a tulajdonosok és a befektetők 77 százaléka legalább annyira elhivatott az európai IT-szektor jövőjét illetően, mint 2021-ben voltak.

Magyarországon gond a szakemberhiány is

A digitális gazdaság adja a magyar GDP nagyjából 20 százalékát, azonban az ágazat bővülését jelentősen visszafoghatja a munkaerőhiány. Az elmúlt években mintegy 26 ezer fős szakemberhiányt prognosztizáltak a hazai IT területén.

A kutatás szerint 10-ből 9 megkérdezett IT-szakember leginkább a szakmai képzések mennyiségi és minőségi fejlesztésében látja a megoldást a munkaerőhiányra. A kutatás rámutat, hogy a magyar informatikusok jellemzően hazai és külföldi megbízóknak is dolgoznak, azonban úgy, hogy nem költöznek el Magyarországról.

A válaszadók negyede valószínűnek tartja, hogy a következő 20 évben legalább néhány évre elhagyja az országot a munkája miatt. A senior IT-szakemberek szerint a külföldi munkavégzés elsősorban a karrierjük elején álló munkavállalókra jellemző, ezen belül azokra, akik még nem alapítottak családot.

A kutatásban résztvevők többsége szerint a külföldön/külföldre dolgozókat hazacsábítani, illetve az erre készülőket maradásra ösztönözni csak versenyképes jövedelmekkel, illetve a külföldi munkavállaláshoz hasonló egyéb feltételekkel lehet. Emellett háromnegyedük támogatná egy olyan IT/programozói digitálisnomád-vízum bevezetését, amely könnyítené a betelepülők munkaerőpiaci adminisztrációját, enyhítené adóterheiket, illetve garantálná az egészségügyi ellátásukat.

Ne hagyd ki!