Felhőkarcolók, amelyek ablakai átlátszó napelem-bevonattal vannak bevonva
Fotó: Shutterstock

Egy startup függőleges napelemparkokat csinálna felhőkarcolókból

A kaliforniai startup már be is zsebelt 70 millió dollárnyi kockázati tőkét tervei megvalósításához.


A jövő technológiája

A Ubiquitous Energy vállalatot 2011-ben alapították, technológiája a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Michigan Állami Egyetem tudósainak és mérnökeinek munkája eredményeként született meg. Az anyagtudományi startup célja az, hogy a különböző épületek ablakait napenergiát elnyelő felületekké alakítsa át.

A Ubiquitous szakemberei egy olyan, alig néhány nanométer vastagságú bevonatot alkottak meg, amely félvezető anyagok segítségével képes elektromos árammá alakítani a napenergiát. A különleges bevonattal lefedett ablakokat apró vezetékek kötik össze az elektromos rendszerekkel, amelyek eltárolják és hasznosítják a kinyert energiát.

A befektetők nagy reményeket fűznek a vállalathoz, amit remekül példáz a friss, 30 millió dolláros tőkebevonás, amely magában foglalja az Andersen Corporation ablak- és ajtógyártó óriás befektetését is. A startup története során összesen 70 millió dollárnyi kockázati tőkét könyvelhetett el.

A Ubiquitous vezérigazgatója, Susan Stone elmondta a CNBC-nek, hogy a bevételt még nem termelő cég további kutatásra, fejlesztésre és a gyártásra folyamatok optimalizálásra fogja felhasználni az új finanszírozást.

Kiaknázatlan aranybánya

A Ubiquitous elsősorban a felhőkarcolók ablakait akarja átalakítani, de a lakossági ingatlanok is a célkeresztjében vannak. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2050-re világszerte egymilliárd négyzetméternyi ablaküvegre kerülhet fel az innovatív bevonat.

A szakemberek megjegyezték, hogy a „napelemablak” kevésbé hatékony, mint a hagyományos napelemek. Utóbbiak jellemzően 22 százalékos hatásfokkal működnek, míg a startup terméke ennek körülbelül felét tudja biztosítani. A hatásfok a napelem felületére eső és elektromos árammá alakuló napfény mennyiségének mérése szolgál.

A kisebb teljesítményt egyebek között az magyarázza, hogy a napelemek jellemzően horizontálisan helyezkednek el, így több energiát képesek előállítani, ezzel szemben az épületek ablakai vertikális felületet biztosítanak.

Az Andersent különösen lenyűgözte az Ubiquitous technológiája, mert a bevonat átlátszó és észrevétlenül simul bele az ablakkeretbe.

Bár számos cég foglalkozik a napelemes ablaktechnológiával, a legtöbb esetben kompromisszumot kell kötni az átlátszóság, a színek, a látómező elzáródása, a homályosság vagy az energiahatékonyság tekintetében, ami megnehezíti a fogyasztók számára, hogy a szabványos ablakok alternatívájaként tekintsenek ezekre a megoldásokra

– fejtette ki a cég befektetésének levezényléséért felelő Prabhakar Karri és Karl Halling a CNBC megkeresésére.

Ne hagyd ki!