A 18 ezer fő a dolgozóik "csupán" 1,2 százaléka
Fotó: Shutterstock

Kisvárosnyi embert rúg ki a kereskedelmi cégóriás

18 ezer alkalmazottjától válik meg az Amazon. Az amerikai központú nemzetközi óriásvállalat az elhúzódó világgazdasági problémákkal indokolja a lépését. Nem okozott nagy meglepetést a leépítés, viszont az elengedettek száma jóval nagyobb, mint amire előzetesen számítani lehetett.


Egy városnyi embert rúg ki az Amazon

Óriási leépítésbe kezdett a Jeff Bezos nevével fémjelzett Amazon. 18 ezer alkalmazottjától válik meg az internetes kiskereskedelmi cég. A hírt hamarabb közölte a Wall Street Journal, mint maga a vállalat.

Jellemzően addig várunk az ilyen dolgok közlésével, amíg nem tudunk beszélni azokkal az emberekkel, akiket ez közvetlenül érint. (…) Mivel azonban az egyik munkatársunk kiszivárogtatta ezt az információt, úgy döntöttünk, hogy jobb, ha korábban megosztjuk ezt a hírt, hogy közvetlenül tőlem hallhassátok a részleteket

- idézi Andy Jassy vezérigazgatót a Portfolio.

Világszerte összesen 1,54 millió embert foglalkoztatott az Amazon 2022 harmadik negyedévének a végén. Tehát a mostani tömeges elbocsátás a dolgozóik „csupán” 1,2 százalékát érinti. A legtöbb leépítés az üzleteknél és a People, Experience, and Technology (PXT) divízióban várható.

Bezuhant a globális techszektor

Sorra jelentették be a megszorító intézkedéseket a kisebb-nagyobb techcégek az elmúlt hónapokban világszerte, miután rájuk is rossz hatással voltak a globális gazdasági problémák.

Óriási leépítésekbe kezdett a Meta is, hogy teljesíteni tudja a kitűzött 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Pedig 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

A szakértők szerint 2022-ben több mint 153 ezer alkalmazottól búcsúzhatott el mintegy ezer techcég, a legtöbbjüktől novemberben.

Startupok tűntek fel

A leépítések új startupok megjelenését is jelentették. A korai kockázatitőke-finanszírozás pedig rekordszintre jutott.

2022-ben az Egyesült Államokban a korai fázist finanszírozó alapok 37,4 milliárd dollárt toltak a magvető befektetésekbe, ami több, mint a 2021-es rekordszint. A közelmúltban elbocsátottak startupjainak a támogatásába kezdett például a Day One Ventures kockázati alap, vagy a Facebookot, az Etsy-t és a Skype-ot is támogató Index Ventures.

Úgy tűnik, hogy a befektetők a videójátékok és a mesterséges intelligencia fejlesztését célzó friss vállalkozásokra fókuszálnak, különösen a cloud gaming területén.

Ne hagyd ki!