Korábban kritika érte, hogy nem fordít elég pénzt jótékonyságra
Fotóü: Shutterstock

A világ 4. leggazdagabb embere kinyitja a pénztárcáját

Eljótékonykodja vagyona jelentős részét a világ negyedik leggazdagabb embere, az Amazon alapítója, Jeff Bezos. Korábban több kritika érte, hogy nem fordít elegendő összeget jótékonyságra.


Jótékonyságra fordítja vagyona javát a világ negyedik leggazdagabbja

Jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere Jeff Bezos. Tavaly visszavonult az Amazon irányításától, de az ügyvezető elnöki címet megtartotta magának.

A párjával, Lauren Sánchezzel most azon dolgozik, hogyan ossza szét a 124 milliárd dolláros vagyonának egy tetemes hányadát jótékony célokra. Azt nem árulta el a kereskedelmi vállalat alapítója, hogy pontosan mekkora összegtől készül megválni, azonban a CNN-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a pénze jelentős részétől.

Korábban Bezost többen kritizálták, amiért a világ többszáz nagyon gazdag emberéhez hasonlóan nem csatlakozott a Bill Gates és volt felesége, Melinda Gates Giving Pledge filantróp mozgalmához, ezen az úton nem szolgáltatott a vagyonából jótékonysági szervezeteknek – jegyzi meg a HVG.

Azonban Bezosnak és Sáncheznek van egy környezetvédelmi alapja, amelybe 10 év alatt 10 milliárd dollárt fektetett, tehát a jelenlegi vagyona 8 százalékát. Az alap céljai között szerepel például a karbonlábnyom csökkentése a cement- és acéliparban; a döntéshozók ösztönzése a klímaügyek melletti elköteleződésre; valamint a széncsapdákként működő zöld területek és a karbonkibocsátást mérő technológia fejlesztése.

Fejőstehén vagy szerelemprojekt A Gyűrűk Ura az Amazonnak?

Jeff Bezos azzal is bevonult a hírekbe a közelmúltban, hogy 1 milliárd dolláros költségvetésű produkciót hozott össze a Gyűrűk Ura előzménysorozatával. A Hatalom Gyűrűi 3 ezer évvel játszódik J.R.R. Tolkien népszerű története előtt, amelyből Peter Jackson rendezett 3 sikeres nagyfilmet a kétezres évek elején.

Néhány rajongó amiatt aggódik, hogy A Gyűrűk Ura csak egy fejőstehén az Amazonnak. Azonban Jeff Bezos leszögezte, hogy a társaságnak a haszonnál jóval többet jelent a projekt.

Középfölde egy nagyon kedves világ, és a Hatalom Gyűrűinek kovácsolásáról szóló történet elbeszélése kiváltság és felelősség. Remélem, igazságot szolgáltatunk Tolkien munkájának. Többet jelent annál, minthogy kereskedelmi szempontból sikeres alkotást készítsünk. Mindenki, aki dolgozik rajta, gyerekként olvasta a történetet, szívvel-lélekkel csinálja

– jelentette ki Bezos.

A dollármilliárdosról régóta tudni, hogy rajong a sci-fiért és a fantasyért. Személyesen is részt vett A Gyűrűk Ura előzménytörténetével kapcsolatos egyeztetéseken. A Prime Video az Amazon játékosa a streamingszolgáltatók egyre erősödő versenyében, olyan riválisokkal, mint a Netflix, a Disney+, az HBO Max.


Ne hagyd ki!