Ha egy kapu bezárul, egy másik kinyílik
Fotó: Shutterstock

Tömegével alapítanak startupokat a kirúgott programozók

Alkalmazottak tömegeit bocsátották el vezető techcégek. A kirúgott programozók jelentős része startupokat alapított, és saját projektek megvalósításába kezdett. Az iparági elemzők szerint a dotkomlufi kipukkanása utáni időszakot idézik napjaink eseményei.


Bezuhant a globális techszektor

Sorra jelentették be a megszorító intézkedéseket a kisebb-nagyobb techcégek az elmúlt hónapokban világszerte, miután rájuk is rossz hatással voltak a globális gazdasági problémák. Néha dolgozók ezreit tette lepátra egy-egy vállalat.

Óriási leépítésekbe kezdett például a Meta, hogy teljesíteni tudja a kitűzött 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Pedig 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottja volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége mellett a legnagyobbak közül például az Amazon és a Twitter is bocsátott el dolgozókat. A hwsw megjegyzi, hogy 2022-ben több mint 153 ezer alkalmazottól búcsúzhatott el mintegy ezer techcég, a legtöbbjüktől novemberben.

Startupok tűntek fel

A leépítések az új startupok megjelenését is jelentették. A korai kockázatitőke-finanszírozás pedig rekordszintre jutott.

A Reuters beszámolója példaként hozza fel a 24 éves Nic Szerman programozó esetét. Ő is novemberben repült a Metától mindössze két hónap főállású munkaviszony után. Pár nappal később már befektetőket keresett a saját cégének, a Nulinknek, amely blokklánc-alapú fizetési megoldásokat fejleszt. Lökést adott a projektjéhez, hogy a belépéskor kapott bónuszát nem kellett visszafizetnie, ezért több hónapnyi fizetéssel vághatott a vállalkozásába.

2022-ben az Egyesült Államokban a korai fázist finanszírozó alapok 37,4 milliárd dollárt toltak a magvető befektetésekbe, ami több, mint a 2021-es rekordszint. A közelmúltban elbocsátottak startupjainak a támogatásába kezdett például a Day One Ventures kockázati alap, vagy a Facebookot, az Etsy-t és a Skype-ot is támogató Index Ventures.

Úgy tűnik, hogy a befektetők a videójátékok és a mesterséges intelligencia fejlesztését célzó friss vállalkozásokra fókuszálnak, különösen a cloud gaming területén.

Több ágazati elemzői vélemény szerint a mostani események a kétezres évek elején látott dotkomlufi kipukkanásához hasonlítanak. Akkor több tucat túlértékelt startup ment tönkre, és a piacot elárasztották a munka nélkül maradt tehetséges programozók. Olyan napjainkban meghatározó vállalkozások nőttek ki akkor magukat, mint a YouTube és a Facebook.


Ne hagyd ki!