A Zoundream vállalat olyan szoftvert fejlesztett, amely képes felismerni, miért sír egy kisbaba. A technológia segítségével az autizmus is diagnosztizálható mindössze 1-2 hónappal a születés után.A 33 éves Ana Laguna 2016-ban hozta világra első gyermekét. Azt remélte, létezik egy olyan applikáció, amelynek segítségével megállapítható, miért sír a kisbabája. Megdöbbenve konstatálta, hogy bizony még senki nem gondolt egy hasonló app kifejlesztésére. Éppen ezért, tudós ember lévén, elkezdett kutatni.

Tudósból üzletasszony

Eleinte a saját kisbabája sírását rögzítette, és próbált mintázatokat keresni a hangfelvételekben. Laguna a saját tapasztalatait klinikai kutatásokkal egészítette ki, és az évek során odáig fejlesztette az ötletét, hogy alapított is egy céget, amely a Zoundream nevet viseli. A Zoundream egy olyan szoftver fejlesztésére specializálódott, amely képes megállapítani, miért sír egy kisbaba. Viszont a vállalat indítása előtt volt egy óriási kérdőjel a módszertanban. Mi van akkor, ha például egy német kisbaba teljesen máshogyan sír, mint egy spanyol kisbaba? Ez azt jelentette volna, hogy Laguna szoftvere nem alkalmazható univerzálisan, ami teljesen elkaszálta volna a tudósból lett üzletasszony nemzetközi terveit. Ismét beleásta magát a rendelkezésre álló tudományos publikációkba, illetve hosszú órákat töltött a különböző, nemzetközi hangminták elemzésével. Végül arra a következtetésre jutott, hogy bár a kisbabák sírásának prozódiájában figyelemre méltó különbségek voltak, a „mondandójuk" teljesen univerzálisnak bizonyult. Magyarul elképzelhető, hogy a német és a spanyol kisbaba sírása máshogy hangzik, de végső soron ugyanazt akarják üzenni mind a ketten a nagyvilágnak.

A kutatásai során Laguna rájött, hogy öt különböző kategóriába lehet sorolni a kicsik sírását, melyek jól megkülönböztethetők egymástól:

  • éhség
  • fáradtság
  • fájdalom
  • bélgáz problémák
  • az érintés, ölben tartás hiánya

Az üzletember színre lép

Laguna eredményei felkeltették Roberto Iannone üzletember figyelmét, betársult a cégbe. Jelenleg az üzletember a Zoundream vezérigazgatója, a vezetése alatt a vállalkozás egymillió dolláros befektetéshez jutott az első finanszírozási körében.

Laguna elmondása szerint a szoftver a három hónapnál fiatalabb csecsemők esetében a legmegbízhatóbb. A harmadik hónap után ugyanis a csecsemők agyi kapacitása rohamos fejlődésnek indul, melynek eredményeképp stratégiákat képesek kidolgozni, hogy megkapják, amit szeretnének. Tehát kialakul bennük a füllentésre való képesség. Úgy is mondhatnánk, hogy az emberek hamarabb tanulnak meg színlelni, mint beszélni.

A Zoundream az elmúlt néhány évben már többezer órányi sírós alapanyagot gyűjtött be és elemzett, hogy tökéletesítse a szoftverét. Jelenleg azon dolgozik, hogy partnercégei segítségével karkötőkbe, babakocsikba, illetve térfigyelő kamerákba építse be a szoftverét. De más területen is aktív.

A sírás és az autizmus kapcsolata

Emlékszem egy édesanyára, aki elmondta, hogy a kisgyermeke az istenért sem akarta abbahagyni a sírást. A szoftver a felvételek alapján azt jelezte, hogy a gyermeke éhes. Az anyuka nem igazán értette, ugyanis folyamatosan szoptatta a babáját. Aztán később elmondta, hogy a szoftvernek igaza volt, ugyanis az orvosa megállapította, hogy a babájának túl rövid a nyelvféke, így nem tud elegendő táplálékhoz jutni.

- emlékezett vissza Laguna.

Számos ehhez hasonló történettel találkozott a Zoundream csapata, amelyek arra sarkallták őket, hogy bővítsék a szoftvert az atipikus viselkedési formák felismerésével. Laguna például elmondta, hogy az autista gyermekek sírása már az első néhány hónapban azonosítható, amire normál esetben csupán kétéves korban kerül sor. Egy korai diagnózis rendkívüli módon javítja egy autista gyermekek életszínvonalát. A Zoundream csupán két éve van a piacon, és máris komoly eredményeket ért el. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a pályafutását.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!