Az orosz IT-szektorban dolgozók akár 10 százaléka is otthagyhatta az országot
Fotó: Shutterstock

Bizalmi kérdés: Felvennél most orosz informatikust?

140-170 ezer IT-szakember hagyhatta el Oroszországot az ukrajnai háború kitörése óta. Az EU-ban óriási a hiány informatikusokból, azonban sok cég bizalmatlan az érkezőkkel szemben.


Kivonultak Oroszországból a techcégek

Számos, az IT-szektorban érdekelt cég hagyta ott a közelmúltban Oroszországot, így tiltakozva Ukrajna megtámadása miatt. A vállalatok kivonulásával több informatikai munkahely is megszűnt. Egyes IT-szakemberek pedig nem is érezték többet biztonságos munkakörnyezetnek az eurázsiai országot. A március végi becslések szerint a háború kitörése óta addig nagyjából 70 ezer informatikus hagyta el Oroszországot – írja a hwsw.hu

Moszkva számára is feltűnt az elvándorlás, ezért néhány hete a Kreml elfogadott egy törvényt, amely 2024-ig eltörli a techcégeknél dolgozó szakemberek jövedelemadóját. Ezen kívül kedvezményes jelzáloghiteleket is jóváhagytak a számukra, valamint felmentést kaptak a katonai szolgálat alól is a hadköteles korú informatikusok.

A frissebb becslések szerint azonban ez sem tartotta különösen vissza az szakembereket, hiszen áprilisban további 70-100 ezer ember kivonulásával lehetett kalkulálni. 2020-ban egyébként a moszkvai székhelyű Számítástechnikai és Informatikai Vállalkozások Szövetsége (ACITC) adatai szerint Oroszországban összesen 1,8 millió IT-s dolgozott.

Nem Magyarország az elsődleges célpontjuk

Az orosz Elektronikus Kommunikációs Szövetség (RAEK) egyik felmérése szerint az informatikusok levalószínűbb célországai az USA, Németország, Grúzia, Ciprus és Kanada lehetnek. Emellett Örményország, Törökország és Közép-Ázsia egyes államai azok számára válhattak vonzó célponttá, akiknek nincsen vízumuk. Akiknek van - a már említett nyugati országok mellett - Izraelbe, Spanyolország és Dubajba költözhetnek nagyobb számban.

Hazánkat kevés orosz IT-s választja. A nyugatabbi bérek jobban vonzzák őket már csak azért is, mert még az oroszországi fejlesztői fizetések is magasabbak a magyarországinál.

A mostani mozgás sem változtatott ezen sokat: amíg nálunk pár önéletrajz landolt a cégeknél, addig tőlünk nyugatabbra lévő cégeket valósággal bombáznak a fejlesztők. Több olyan szervezettel is beszéltem, ahol négyszer-ötször annyi orosz jelentkezett, mint bármilyen más náció, beleértve az ukránokat. A lendület az utóbbi egy-két hétben hagyott alább valamennyire, de még mindig látható ilyen irányú mozgás. Nehéz megbecsülni, hogy valójában hányan hagyják el az országot és hányan próbálnak távolról dolgozni nem orosz székhelyű cégeknek. Úgy gondolom, hogy a nyugat-európai piacra nem lesz számottevő hatása a bizalmatlansági/PR faktor miatt a jelenlegi mozgásnak, de ki tudja meddig tart a háború, és ezzel párhuzamosan mekkora mozgásra lehet számítani 2022 hátralévő részében

- nyilatkozta Batiz Péter freelancer tanácsadó, az IseeQ fejvadászcég egykori munkatársa.

Sok ország bizalmatlan az oroszokkal szemben

A háború kitörését követően több ország is felfüggesztette az orosz vízumigénylésit (egyebek mellett Csehország, Lettország és Litvánia), más államok pedig a már kiadottakat is törtölték (például Portugália).

Mindezek mellett több cég is bizalmatlan az orosz informatikusok iránt, mivel félő, hogy kémek lehetnek köztük. Megalapozza az aggodalmat az is, hogy az orosz IT-szektor szorosan kötődik a biztonsági szolgálathoz. Ezért érdemes lehet a vállalatok számára a felvenni kívánt orosz szakembereket alaposan átvilágítani.

A bizalmatlanság, mint faktor, egyértelműen ott van. Láthatóan azonban senki nem vállal fel egy ilyen külső kommunikációt. Több olyan nyugati cégről is tudok, akik a prioritási listán hátrább sorolják az orosz fejlesztőket, mert nagyon nehéz helyzetbe hozza őket szervezeten belül PR és biztonsági szempontból. Egy vezető mérnök két hete érdekes történetet osztott meg velem: egy világszinten működő beszállító cég felé kommunikálva lett a pénzügyi szektorban működő partner részéről, hogy ha lehet, akkor ne orosz piacról töltsék fel a náluk dolgozó csapatok headcountjait. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben biztos, hogy nehéz helyzetben vannak az orosz fejlesztők, de ezzel párhuzamosan különböző háborúellenes platformok is létre jönnek, ahol ők is jelentkezhetnek, ezzel validálva a politikai beállítottságukat, így jobb lehetőségekhez juttatva őket

– nyilatkozta Batiz Péter.

Ne hagyd ki!