Kettős a céges továbbképzések megítélése
Fotó: Shutterstock

Kidobott pénz vagy jó befektetés? Vita a dolgozók képzéséről

Rövidtávon a cégeknek pluszköltség az alkalmazottak továbbképzésére költeni, azonban középtávon profitálhatnak belőle a felnőttképzési szakma szerint. Viszont nem mindenki osztja ezt a véleményt.


Kettős a céges továbbképzések megítélése

A Boston Consulting Group globális tanulmánya szerint a szakképzettséggel kapcsolatos vállalati erőfeszítések többsége kudarcot vall. Ennek az az oka, hogy a cégek a tanulási és fejlesztési költségeiket optimalizálják, ahelyett, hogy a befektetés eszközeként tekintenének a dolgozóik oktatására.

Azonban Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke egy új trendre hívta fel a figyelmet: sok munkaadó a beléptetések után szinte azonnal önismereti tréningre küldi a kékgalléros munkavállalóit. Belőlük a Magyarországot is fenyegető elbocsátási hullám alatt is hiány lehet.

Ez tipikusan képzési befektetés: humán tőkébe fektet a vállalat, mert hosszú távra tervez. Nem egyszerűen embert keres, aki elméletben beválhat, hanem olyan munkaerőt, akire számíthat

- nyilatkozat a szakember a VG-nek.

Megtérülhet az képzésekbe fektetett pénz

A gazdasági válság jelei, az infláció hatásai a legtöbb vállalat számára már érzékelhetők, és ilyenkor sajnos az a jellemző, hogy vagy leépítésbe kezdenek, vagy jobb esetben csak szüneteltetik a munkaerő-felvételt. Tapasztalatunk szerint kevesen döntenek úgy, hogy ehelyett inkább képzik a munkatársakat. A cégek ugyanis hajlamosak úgy érvelni, hogy azért nem fektetnek pénzt a dolgozók oktatásába, mert nem látják a megtérülését

- tette hozzá Zsuffa Ákos.

Ezzel szemben a szakértő véleménye az, hogy ezek a képzések pozitívan hathatnak az egész vállalati kultúrára, hiszen:

  • támogatják a HR-részleg működését,
  • csökkentik a toborzási, munkaerő-kölcsönzési költségeket,
  • elősegítik a szervezeti szocializációs folyamatokat,
  • valamint a továbbiakban a kollégáktól minőségibb munka várható el.

Számos cég azért nem fordít az alkalmazottak képzésére, mert később úgyis benyújtják a felmondásukat. Azonban Zsuffa szerint terjed az a szemlélet is, hogy a képzésre küldött munkavállalók jóval lojálisabbak lesznek a munkaadójukhoz, mert azt érzik, hogy fontosak a cégnek és terveznek velük.

Fordulat körvonalazódik a munkaerőpiacon

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője nyilatkozta a napokban, hogy rendkívül magasan volt a foglalkoztatási és alacsony a munkanélküliségi szint Magyarországon szeptemberben. Azonban már látszik a foglalkoztatás tetőzése, és elkezdődött a munkanélküliség emelkedése is.

4,708 millióan dolgoztak Magyarországon a kilencedik hónapban, ami nagyjából 50 ezerrel több, mint 2021 azonos időszakában. Viszont augusztushoz viszonyítva 5 ezer fős csökkenés látszik, és enyhén emelkedett a munkanélküliek száma is.


Ne hagyd ki!