175 alapszakma közül válogathatunk az új felnőttképzésben
Fotó: Shutterstock

Búcsúzik az OKJ, átalakul a felnőttképzés

Végleg búcsúznak idén az OKJ-s képzések, a helyüket más jellegű, módosult fókuszú felnőttképzési programok veszik át. Az új struktúra már fut, az azzal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) az elnöke számolt be.


Átalakulóban a felnőttképzés

Idén még futnak olyan OKJ-képzések, melyeket 2021 előtt indítottak, azonban a résztvevőknek legkésőbb év végéig vizsgázniuk kell azokon. A régi helyébe lépő új szisztéma szerint alapszakmát (melyből jelenleg 175-öt tartanak számon) már csak szakképzési centrumokban lehet szerezni – írja a vg.hu.

Az üzleti alapon működő felnőttképzőknél pedig – a korábbi OKJ-s tanfolyamok helyett – 73 részszakma és az úgynevezett programkövetelmények alapján folytatott félezernél is több szakképesítés közül válogathatnak az érdeklődők. (…) Szerencsére mind a felnőttképzők, mind az általuk kínált képesítések népszerűek maradtak. Természetesen még nem olyan az intenzitás, mint az OKJ-s időszakban, de az érdeklődőink és a képzésben részt vevők kezdik megszokni az új konstrukciót

– nyilatkozta Zsuffa Ákos, a mintegy 120 tagot számláló FVSZ elnöke.

A szakember elmondta, hogy korábban voltak ugyan problémák az átállással az átmeneti időszakban, azonban mára ezek megoldódni látszanak. Nem sok helyen engedélyezték például a vizsgáztatást, de mostanra felállt nagyjából ötven vizsgacentrum.

Ez a különbség részszakma és szakképesítés között

A részszakma jellemzően egy alapszakmának a része – például a kőműves részszakmája a vakoló kőműves. Az újfajta szakképesítések ezzel szemben a munkaerőpiaci elvárásokhoz, a technológiai fejlődéshez igazodnak. Azaz, ha igény mutatkozik egy bizonyos képzettség megszerzésére, záros határidőn belül indítható belőle oktatás. Ehhez a rugalmasságot az biztosítja, hogy a programkövetelményes képzéseknek nincs jogszabályban rögzített jegyzéke, azonban az elvégzését tanúsítvány igazolja – magyarázta a szakember.

Az eddigi számok egyébként azt mutatják, hogy a gépkezelői és az informatikai képzések iránt a legnagyobb a kereslet. Fotós képzésre viszont visszaesett a jelentkezők száma, mivel már nem szükséges szakirányú végzettséggel rendelkeznie annak, aki ilyen jellegű vállalkozást indítana.

Ebbe az irányba mutatnak a trendek

A felnőttképzés jövőjét a digitalizáció mellett részben a soft skillek, azaz az alapvető készségek oktatásában is látja Zsuffa Ákos. A klasszikus szakmai kompetenciák mellett ugyanis számos kvalitáshoz, mint például rugalmassághoz, csapatjátékossághoz vagy problémamegoldó képességhez kötik a munkaadók a pozíciók betöltését. A legtöbb iskola azonban ezeket nem tanítja, a felnőttképző intézményeket viszont számos cég keresi meg ilyen jellegű tréningek lebonyolítása miatt.


Ne hagyd ki!