Idén is növekedhet a fizikai munkát végzők keresete
Fotó: Shutterstock

Így lódulhat meg idén a fizikai munkások bére

Százalékosan kétszámjegyű bérnövekedésre számítanak itthon a fizikai munkát végzők körében a szakértők. A hivatalos adatok szerint az órabérük tavaly meghaladta a bruttó 1400 forintot.


Jelentős bérnövekedésre számíthatnak idén a fizikai munkát végzők

9 százalékkal növekedett tavaly a negyedik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére az előző év azonos időszakához képest. Ezzel elérte óránként a bruttó 1441 forintot – írja a Agroinform.hu a Trenkwalder és a Moore Hungary adataira hivatkozva.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder 7 ezer munkavállaló béradatainak elemzése után azt is közölte, hogy 1300 forint alatti bruttó órabér az országban már sehol nem volt jellemző a tavalyi év végén. Azonban Budapesten és Közép-Magyarországon továbbra is magasabbak a bérek. Ezeken a területeken 1900 forint körül alakult a fizikai munkát végzők átlagos bérezése 2021-ben.

A Trenkwalder szakértője emellett arról is beszélt, hogy a magas infláció és a minimálbér csaknem 20 százalékos emelése rákényszerítheti a hazai munkáltatókat a további béremelésre. Ezzel tarthatják ugyanis fent a munkaerőpiacon a versenyképes fizetéseiket. Idén így százalékos arányban legalább kétszámjegyű átlagos bérnövekedésre számít a szakértő a fizikai munkát végzők körében.

A tanácsadással és könyvvizsgálással foglalkozó Moore Hungary a Trenkwalderrel ellentétben valamivel több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, körülbelül 500 középvezető béradatait vizsgálta meg.

Arra jutottak, hogy a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak átlagbére 2020-ben 2,9 százalékot emelkedett, ám 2021-ben már 4,2 százalékkal ugrott feljebb. Ez azonban azt is jelenti, hogy ebben a csoportbana bérnövekedés nem érte el az infláció szintjét sem. Ennek tükrében ők 6-8 százalékos bérfejlesztésre számíthatnak az idén – írja a portál.

Közel a félmillióhoz

A múlt év novemberében egyébként a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt. Mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tizennégy éves csúcsra ugró 7,4 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt. A bruttó kereset mediánértéke (ez az a középérték, aminél az adatfelvételben szereplő dolgozók fele többet, a másik fele kevesebbet keres) 375 600 forint volt, 8,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vállalkozások körében a bruttó keresetek 8,8, a költségvetésben - az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseinek köszönhetően - 11,1 százalékkal nőttek.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 409 600 forintra becsülhető, 8,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A múlt év január-novemberében a bruttó átlagkereset 433 800, a nettó átlagkereset pedig 288 500 forintot ért el, mindkettő 8,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ne hagyd ki!