A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

Egy fehér köpenyes nő egy mikroszkóp előtt.

Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.


Megugrott a tudósokban, orvosokban bízók aránya

A különböző foglalkozások képviselői közül a tudósok iránt a legnagyobb mértékű a bizalom a magyarok körében – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató cég 28 országban felvett kutatásából. A tudósokat a Magyarországon megkérdezettek 66 százaléka tartja megbízhatónak. Őket követik az orvosok, majd a tanárok, akiket a megkérdezettek 61, illetve 54 százaléka tekint megbízhatónak.

A felmérés globális eredményeit ismertető Ipsos-közleményből kiderül: a koronavírus-járvány hatásaként jelentősen nőtt Magyarországon az orvosokban és a tudósokban bízók aránya. 2019-hez képest az orvosokat megbízhatónak tartók aránya 19 százalékponttal nőtt, míg a tudósok esetében 13 százalékpontos emelkedés mutatható ki.

A lista negyedik, illetve ötödik helyen a fegyveres erők, illetve a rendőrség tagjai találhatók, velük szemben 43, illetve 35 százalékos a bizalmi mutató.

Politikusok, újságírók a lista végén

A bírókkal szemben 29, míg az ügyvédekkel kapcsolatban 22 százalékos a bizalmi index. Még ennél is kisebb az üzleti élet vezetőiben, valamint a bankárokban bízók aránya (16, illetve 14 százalék).

A lista végén a politikusok állnak, bennük csak a megkérdezettek 4 százaléka bízik. Ennél rosszabb eredményt (3 százaléka) csak Argentínában tudtak felmutatni a politikusok a felmérésbe bevont 28 ország közül.

Az újságírókban a magyarok 11 százaléka bízik, ami a legrosszabb mutató a 28 ország közül. ( Ez van, mi itt a szerkesztőségben megpróbálunk javítani az arányokon. A szerk. ) A hirdetési szektorban dolgozók iránt itthon 8 százalékos a bizalmi index, ennél rosszabb eredményt (7 százalék) csak Dél-Koreában értek el az iparág képviselői.

Ne hagyd ki!