Telefonon, tableten, számítógépen és okostévén kereskednek kriptovalutákkal
Fotó: Pixabay

Itt az új szakma: Megjelentek a kriptotárca-jelszóhelyreállítók

A Chainalysis kriptovaluta-adatszolgáltató cég friss elemzése rámutatott, hogy világszerte több mint 100 milliárd dollárnyi bitcoin-hoz nem férnek hozzá a tulajdonosok, mert egész egyszerűen elfelejtették a jelszavukat. Számukra kínál megoldást Chris és Charlie Brooks, az etikus hacker apa és fia.


Kínos feledékenység

Az adatszolgáltató kutatásából kiderült, hogy a világ bányászai eddig összesen nagyjából 18,6 millió bitcoin-t „ástak ki", viszont a teljes állomány közel 20 százalékát - hozzávetőlegesen 140 milliárd dollárnyi valutát - elveszettnek tekintik. Mégpedig azért, mert rengeteg felhasználó nem tud belépni a kriptotárcájába. Az, hogy miért, kérdéses, de nagy valószínűséggel korai befektetőkről van szó, akik az évek során megfeledkeztek a fiókjukról, időközben pedig elveszítették a belépéshez szükséges, jellemzően bonyolult biztonsági hitelesítőket, jelszavakat. Mi tagadás, elég idegesítő érzés lehet, ugyanis közülük sokan óriási vagyonokhoz nem férnek hozzá a feledékenységük miatt. Chris és Charlie Brooks meglátta a lehetőséget.

Új világ, új szakmák

Chris 2014-ben ismerkedett meg a kriptovalutákkal. A fórumokat böngészve ismerte fel, hogy a korai befektetők között rengetegen vannak, akik nem tudnak belépni a régi fiókjaikba. Végül úgy döntött, hogy fiával, Charlie-val megalapítja a Crypto Asset Recovery-t, és 20 százalékos jutalékért cserébe segít feltörni az elveszett tárcákat.

Becslései szerint a szóban forgó fiókok 2,5 százalékát tudják visszafejteni, amelyek körülbelül 3,2 milliárd dollárnyi valutát tartalmazhatnak. A maradék 17,5 százaléknak már olyan bonyolult a beléptetési rendszere, hogy szinte lehetetlen feltörni.

A módszerük a következő:

  • Először is hosszasan kikérdezik az ügyfeleiket, ami alapján behatárolják, milyen szavakat, számokat használhattak hitelesítő kulcsként.
  • Ha megvannak az alapadatok, akkor a meglévő listájukat kibővítik néhány millió, esetleg milliárd lehetséges megoldással, és nekilátnak a munkának. Hozzátették, nem mindig járnak sikerrel, főleg akkor, ha az ügyfelük memóriája zavaros.
  • A sikerrátájuk nagyjából 27 százalékra tehető. Ettől függetlenül elmondásuk szerint nem egy olyan ügyfelük volt már, akinek az egész élete megváltozott a feltört bitcointárcának köszönhetően.
  • Üzletük kulcseleme a bizalom, hiszen, ha sikerült feltörni, akkor teljes kontrollal rendelkeznek a tárca fölött. Éppen ezért korlátolt felelősségű társaságként, New Hampshire államban jegyezték be a cégüket, az ügyfeleik pedig bármikor ellenőrizhetik őket és a személyes adataikat, például a LinkedIn segítségével.

Nekik is megéri a biznisz, hiszen egy egymillió dolláros fogásnál már 200 ezer dollár, átszámítva nagyjából 60 millió forint ütheti a markukat. Egyetlen megbízással. Chris szerint nem ők az egyetlenek, akik felfedezték a kiaknázatlan üzleti lehetőséget, így valószínűleg hamarosan sokan követni fogják a példájukat.

Ne hagyd ki!