Rekordmagas szinten a hazai foglalkoztatottság
Forrás: Shutterstock

Rekordszinten a foglalkoztatás, de akinek nincs munkája, sokáig keresgél

Tavaly szeptember és november között rekordot döntött a foglalkoztatás, miközben a munkanélküliség először csökkent a járvány előtti szintre. Emellett azonban felfutott a külföldi munkavállalás és a regisztrált munkakeresési idő is.


Csúcson a foglalkoztatás

Rekordmagasra nőtt itthon a foglalkoztatottak száma szeptember és november között: 4 millió 687 ezren álltak alkalmazásban, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. A közfoglalkoztatottak és az átmenetileg külföldön alkalmazott magyarok nélkül is 4 millió 520 ezren dolgozhattak hazánkban – írja a Portfolio.hu a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva.

A koronavírus-hullámok időszakában kétszer is (2020 és 2021 első felében) visszaesett a foglalkoztatottak száma, az elmúlt hónapokban azonban a gazdaság növekedésével párhuzamosan jelentősen nőtt a foglalkoztatás. Igaz, kismértékben emelkedett a külföldi munkavállalások száma is novemberben.

A munkanélküliek létszáma ezen időszakban 177 ezer fő volt, ami 3,6 százalékos rátát jelentett. Ilyen alacsony értéket utoljára a pandémia előtt láthattunk.

A statisztikákból egyértelműen kitűnik, hogy a hazai munkaerőpiac a tavalyi év végére maga mögött hagyta a válságot. A foglalkoztatás új csúcsot ért el, a munkanélküliség pedig a járvány előtti szintre süllyedt – írja a Portfólió.

A portál azt is megjegyzi, hogy a következő időszakban kissé tovább emelkedhet a foglalkoztatás, amennyiben a járvány nem okoz újabb gondokat a világgazdaságban. A hazai munkaerőpiacon azonban továbbra is problémát jelenthet a (már a járvány előtt is jelentkező) munkaerőhiány.

Ha nincs munkád, nem várható, hogy egyhamar lesz

A hazai foglalkoztatás pozitív rekordokat döntött, a 444.hu cikkében azonban felhívja a figyelmet néhány igen érdekes adatra a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberi statisztikáira hivatkozva. Ezek pedig a következők:

  • Az álláskeresők 40,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.
  • A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,8 százalékos növekedés látszik az egy évvel korábbi adathoz képest.
  • Az átlagos regisztrációs idő 490 nap, tehát átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon
  • – írja a portál.

    Augusztusban a hírek még arról szóltak, hogy rekordnak számított az, hogy átlagosan 14,6 hónapba telt akkor munkát találni Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint ez az érték tovább növekedett. Ez annak a fényében is érdekes adat, hogy az álláskeresési járadék folyósításának jogosultsági ideje hazánkban a legalacsonyabb Európában, mindössze három hónap.

    Az ellátás minimális összege egyébként a korábbi bruttó bér 60 százaléka, de nem több, mint a minimálbér. Ezt követően 23 ezer forintos szociális támogatás illeti meg azokat, akik nem találtak állást – jegyzi meg a hírportál.

    Ne hagyd ki!