A legtöbb feketefoglalkoztatott az építőiparban dolgozik

Tavaly jelentősen megugrott a bejelentés nélküli foglalkoztatás a vendéglátásban. A kényszerű bezárások miatt elbocsátottak így nem sok segítségre számíthattak. De nem ez a legfeketébb ágazat.


A munkaügyi ellenőrzések szerint az építőiparban dolgoztak legtöbben feketén. Ez az ágazat kevésbé szenvedte meg a járványt, most éppen felfutóban van, így a szabálytalanul foglalkoztatott dolgozóknak legalább a munkanélküliségtől kevésbé kell tartaniuk. A Népszava által idézett jelentés szerint egyébként éppen azért adta az építőipar az összes feketefoglalkoztatott majdnem felét - ami a 2019. évi 37 százalékhoz képest jóval magasabb arány -, mert a legtöbb ellenőrzés az építőipari vállalkozásokat érintette, hiszen azoknak kevésbé kellett a koronavírus miatt leállniuk.

Mi a helyzet a vendéglátásban?     

A vendéglátásban ezzel szemben minden tizedik feketemunkás dolgozik, de ez a 2019-es 8 százalékhoz képest növekedés. Ez azt is jelenti, hogy majdnem minden ötödik éttermi munkavállaló bejelentés nélkül dolgozott a koronavírus (első) évében, miközben 2019-ben még csak minden hatodik, hetedik dolgozóra volt ez igaz. Az elmúlt 10 évben ennél csak 2017-ben volt hajszállal magasabb az ágazaton belüli feketefoglalkoztatás, pedig 2011 óta a legkevesebb dolgozót

A kereskedelem jobban áll

A koronavírusjárvány miatti korlátozások jelentősen érintették a kiskereskedelmet is, az idén március 8-án mintegy 80 ezer boltnak be is kellett zárnia, a plázákban már meg is kezdődtek az elbocsátások. Ebben szektorban kevésbé jellemző a feketefoglalkoztatás: az összes érintett munkavállaló között 6 százalék a kereskedelmi dolgozók aránya. Ágazaton belül pedig némiképp csökkent is (11,34 százalékról 10,3 százalékra) a feketefoglalkoztatás.


Ne hagyd ki!