Az első dolgozóid között legyen olyan, aki emberközpontú beállítottságal rendelkezik

Lehet csűrni-csavarni, de a legtöbb cégvezető a csapatépítésnél hibázik

Egy toborzási szakértő megosztotta, szerinte hol rontják el a cégvezetők a megfelelő munkatársak kiválasztását. Sajnálják rá az időt és az energiát.


Minden vállalat alapját a dolgozók képzik. Ennek ellenére rengeteg cég félvállról veszi a toborzási folyamatokat, és nem fektet elég energiát a megfelelő szakemberek kiválasztásába. Ben Butler toborzási szakértő arról értekezett a Sifted cikkében, miért fontos, hogy az első 10 alkalmazottad között legyen legalább egy extrovertált, társaságkedvelő, embercentrikus dolgozó.

Hatékony cégépítés

Egy energikus és nyitott alkalmazott rengeteget segíthet a cégvezetőnek abban, hogy sikeres vállalatot építsen. Főleg, ha korábban már részese volt egy másik vállalat növekedésének és terjeszkedésének. Éppen ezért fontos egy ilyen embert a cég korai fázisában magunk mellé venni.

A cégvezetők sokszor átsiklanak a vállalati kultúra és a struktúra megfelelő kialakításának fontossága felett. Csak arra koncentrálnak, hogy tökéletesítsék a terméküket. Közben nem veszik észre, hogy ezek a folyamatok mennyire összefüggenek egymással. A céged strukturális felépítése vissza fog köszönni a termékedben. Illetve a terméked olyan minőségű lesz, amilyen a startupod.

A toborzás fontossága

Rengeteg vállalat szalaszt el olyan szakembereket, akik tökéletesen illenének a betöltésre váró pozíciókra. Ennek oka a hanyag kiválasztási folyamat. Pedig a toborzás lényegében a vállalati kultúra infrastruktúrája, amely meghatározza egy cég sikerességét. Egy rossz döntés milliókba kerülhet egy vállalatnak.

Ben Butler korábban több mint öt évig az óriásira nőtt Stripe strartupnál dolgozott , utána átpártolt az Evervault-hoz. Jelenleg is itt tevékenykedik, mint HR vezető. Az Evervault példáját hozta fel mondandója alátámasztására. Ahogy mondta, a cég kiválasztási folyamata tökéletesnek tűnt papíron. A gyakorlatban azonban már gondok voltak. Elhanyagolták a jelentkezőket. Sokan remekül teljesítettek az interjúkon, viszont túl sok időbe tellett, mire Ben csapata újra felvette velük a kapcsolatot. Az Evervault azóta egy Lever nevezetű toborzó program segítségével az összes jelentkezőt értékeli, és a statisztikák alapján könnyen megállapíthatja, mennyire illik a pályázó a cég vállalati kultúrájába. Így lerövidültek és sokkal eredményesebbek lettek a kiválasztási folyamatok.

Hol találunk ilyen embereket?

Erre több lehetőség is van. Egyrész garantált a sikered, ha egy olyan toborzót alkalmazol, akinek már van tapasztalata startupokkal. A másik megoldás az, ha olyan embereket keresel, akik korai fázisban csatlakoztak egy nagy növekedést elérő startuphoz, ahol segítettek kialakítani a vállalati kultúrát.

Ben szerint az alapítóknak a vállalatuk korai, kritikus fázisában az idejük 30-50 százalékát a toborzásra kellene fordítaniuk. Ebbe besegíthetnek a dolgozók is, de az a legjobb megoldás, ha van egy ember, aki csak és kizárólag a kiválasztási folyamatokért és a dolgozók elégedettségéért felel. Ebbe beletartozik a potenciális jelentkezők felkutatása, a felvételi eljárás megfelelő kialakítása és az utókövetés is.

A kiválasztási folyamatok mindig is óriási szerepet fognak játszani abban, hogy milyen értéket tud teremteni a vállalat. Ez kifejezetten igaz egy cég korai fázisára. Az a legcélravezetőbb, ha a vállalat még az előtt tökéletesíti ezeket a folyamatokat, mielőtt robbanásszerű növekedésnek indul. Ehhez a legnagyobb segítséget egy tapasztalt, embercentrikus, extrovertált alkalmazott nyújthatja.

Ne hagyd ki!