Piros bevásárló kosár megkapolva napraforgó olaj
Fotó: Shutterstock

Minden drágul? Az "angyalszobros" cég így segíti dolgozóit

A Rolls Royce több mint 14 ezer dolgozójának nyújt egyszeri, kétezer fontos (több mint 900 ezer forintos) juttatást, hogy segítse őket az emelkedő megélhetési költségek fedezésében.


Az Egyesült Királyságban az infláció negyven éve nem látott magasságba, 9 százalékra emelkedett, ezen belül is különösen megérzik a britek a rezsi drágulását.

Fizetésemelés is lesz

Az összeget főként a Derbyben és Bristolban alkalmazott junior menedzserek és üzemi dolgozók kapják meg, közülük háromezren már az augusztusi fizetésükkel. A maradék 11 ezer, szakszervezeti tagsággal rendelkező munkásnak a szakszervezet jóváhagyást követően utalják az összeget.

A Rolls Royce szóvivője a BBC-nek elmondta: egyesült királyságbeli alkalmazottaik 70 százaléka megkapja a juttatást. A cég emellett megemeli az üzemi dolgozók fizetését, melynek mértékéről azt állítják: a legnagyobb emelés várható legalább tíz évre visszamenőleg.

A szakszervezetekkel jelenleg is folynak a tárgyalások a 2022-23-as fizetésről, és ezekben fontos téma a megélhetési költségek emelkedése.

A Rolls Royce szóvivője azt is elmondta, hogy a 11 ezer szakszervezeti tag munkavállalójuk számára 4 százalékos, márciusig visszamenőleges fizetésemelést is felajánlanak.

Frissítés: A szakszervezet visszautasította a 2000 fontos egyszeri juttatásra, és a 4 százalékos fizetésemelésre vonatkozó javaslatot is, mindkettőt keveslik.

A Brexit jó a brit munkásoknak

A brit munkavállalók megtartására tett erőfeszítések azután gyorsultak fel, hogy kiderült: most először

kevesebb munkanélküli van a szigetországban, mint ahány nyitott pozíció.

A brit Lloyds Bank alkalmazottai hasonló segítséget, ezer fontot kapnak, miután a cég éves találkozójának helyszínén szakszervezeti demonstrációt tartottak.

A Rolls Royce 2020-ban bejelentette, hogy kilencezerrel csökkenti munkavállalói számát világszerte, és ebből háromezerrel az Egyesült Királyságban. Akkor azt közölte, hogy várakozásai szerint több évbe telik a pandémia utáni helyreállás. A Covid első évében a cég 4 milliárd fontos veszteséget könyvelt el főként a légiközlekedés összeomlása miatt, de 2021-ben már ismét képes volt profitot termelni.

Az áremelkedés üteme a briteknél jelenleg 9 százalékos, de az infláció további növekedésére számítanak.

A nagy brit szupermarketek is sorra jelentették be a fizetésemelést, miután egyre erősebb a verseny a munkavállalókért. Emel a Tesco, a Sainsbury's, az Asda és a Morrisons.

Ne hagyd ki!