Egy év alatt csaknem 7 százalékkal, 32 százalékra mérséklődött a teljes munkaidőben alkalmazásban állók közül azoknak az aránya, akiknek a bejelentett havi bruttó bére 250 ezer forint vagy alacsonyabb, de még mindig több mint 800 ezren tartoztak ebbe a kategóriába – írja a Haszon magazin hírlevele a KSH tavalyi munkaerőpiaci összsítése alapján.


Mennyi is az annyi?

A 250 ezer forintnál többet, de maximum 450 ezer forintot keresők részesedése 2020-ban 41, az ennél is magasabb keresettel rendelkezőké 27 százalékot tett ki; különösen ez utóbbi részarány emelkedett 2019-hez képest. De hogy állunk 2021-ben? Idén májusban 431 600 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami nettóban 287 ezer forintot jelent, ez egy év alatt 8,2 százalékos emelkedés.

Mielőtt jönne a dühroham, az alkalmazott módszertan miatt az összesítésben csak az 5-nél nagyobb létszámú cégek teljes állásban dolgozó alkalmazottainak bére szerepel, a többiek kimaradnak a statisztikából.

Az állami vagy önkormányzati alkalmazottak bérei átlagosan 10,6 százalékkal nőttek idén májusban, a vállalkozások alkalmazottai átlagban 6,7 százalékkal keresnek többet, mint egy éve. Ennek az oka elsősorban az, hogy az orvosok, bírók és bölcsődei dolgozók illetményét megemelték.

Hol van a "közepe"?

A KSH újabban közzéteszi a mediánkeresetet is – ez az a szám, amelynél a dolgozók fele többet keres, fele kevesebbet. Ez májusban bruttó 332 600 forint, 10,2 százalékkal több volt, mint egy éve. Mint látható, a mediánbér nagyjából 100 ezer forinttal alacsonyabb az átlagfizetésnél.


The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!