Egy férfi a laptopját nézi.

Folytatódnak a drasztikus leépítések a sikerágazatban

Nem nyugszanak a kedélyek a techszektorban, egy friss kutatás szerint a tavalyi elbocsátási hullám egyáltalán nem hagyott alább 2023-ban, sőt nagyon úgy tűnik, hogy a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Amint arról már mi is beszámoltunk, az elmúlt időszakban alkalmazottak tömegeit bocsátották el a vezető technológiai cégek. Nagyon úgy tűnik, hogy a 2023-as év sem kecsegtet túl sok jó hírrel, ugyanis a Layoffs.ai által összesített adatok szerint 91 technológiai vállalat világszerte már 24 151 munkavállalónak köszönte meg a szolgálatait az elmúlt bő két hét során.

Ez az adat akkor válik igazán aggasztóvá, hogyha megvizsgáljuk a tavalyi – szintén nem túl rózsás – számokat: 2022-ben ugyanis 154 256 munkavállalónak intettek búcsút, és ez esetben nem 91, hanem ezer vállalatról beszélünk. A 2023 első bő két hetében elküldött 24 151 ember tehát az egész tavalyi évi adat 15%-át teszi ki, ami nemcsak első, de második hallásra is egészen rémisztően hangzik.

Érdemes pár szót ejteni a legnagyobb „elbocsátókról”. A Layoffs.fyi listáját az Amazon, a Meta és a Salesforce vezeti, mintegy 18 000, 11 000 és 8 000 kirúgott munkatárssal 2022 novembere és 2023 januárja között.

De nemcsak a felsoroltvállalatok hoztak ehhez hasonló döntéseket, a múlt héten például a Goldman Sachs nevű gigabank világszerte 3000 alkalmazott elbocsátását kezdeményezte, mivel a tranzakciók lebonyolítása alaposan lelassult. A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége pedig 500 álláshelyet szüntet meg.

Na de miért van szükség ilyen drasztikus lépésekre? Az elbocsátási hullám azután következett be, hogy a technológiai cégek a világjárvány idején túlzott bővítésbe kezdtek. De mivel a közelgő recessziótól való félelem közepette a bevételek mindenütt gyengültek, ezért a szóban forgó vállalatok tömegével küldték el az alkalmazottakat. Ez a folyamat pedig sajnálatos módon 2023-ra is átgyűrűzött.

Ne hagyd ki!