A magyarok nem birkák, ha az igazukat kell megvédeni

Tavaly január óta mintegy százezren éltek az ingyenes Jogpont adta munkaügyi tanácsadás lehetőségével, amely a jogszerű foglalkoztatást segíti Magyarországon, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.


A tárca közleménye szerint a jogpontok hálózata havi mintegy tízezer megkeresést kap, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít. Az ügyfelek az eddigi jogesetek 60 százalékában munkajogi, 20 százalékában társadalombiztosítási, 15 százalékában vállalkozási és cégjogi kérdéssel, 5 százalékában adójoggal kapcsolatban fordultak a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek által működtetett jogsegélyszolgálathoz.

Az esetek döntő többségében személyre szabott vagy tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek.

A leggyakoribb ügyek

A jogsegély lehetőségével leggyakrabban a 30-40 év közöttiek élnek, és a középfokú végzettséggel rendelkezők a legaktívabbak. A legtöbbször a munkaviszony megszűnésével, létesítésével, társadalombiztosítási jogosultsággal vagy munkaszerződéssel kapcsolatos szabályokkal, kötelezettségekkel összefüggő esetekben fordulnak a Jogpont hálózathoz.

Márciusig 63 vitarendezési kérelmet is benyújtottak, ezek fele szakszervezettől vagy szakszervezeti szövetségtől, 43 százaléka munkáltatótól vagy munkáltatói érdekképviselettől érkezett. 57 esetben tanácsadást igényeltek a kérelmezők, etikai bizottság bevonására eddig nem volt szükség. Ha szükséges lenne segítségre, ITT eléred a jogpont szolgáltatásait.


Ne hagyd ki!