Számolgatják a tárgyalófelek, mennyi lesz jövőre a minimálbér
Fotó: Shutterstock

Mennyi lesz jövőre a minimálbér? Így lehet számolni

Bár konkrét számokat egyelőre nem tudni, érdemes abból kiindulni, hogy a szakszervezetek ragaszkodnak a minimálbér reálértékének megőrzéséhez, vagyis ahhoz, hogy legalább az inflációval megegyező mértékű legyen az emelés. A munkaadók hajlanak arra, hogy ezt elfogadják. A kérdés az, hogy mekkora lesz az infláció.


Körvonalazódik a konszenzus a szociális partnerek között, a szakszervezetek azon igényét, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét, úgy tűnik, hogy a munkaadók is elfogadják – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, miután a héten ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának bizottsága. A munkavállalói oldal képviselője hangsúlyozta, nem tudják elfogadni, hogy az inflációnál kisebb mértékben emelkedjen 2023-ban a kötelező legkisebb munkabér összege.

Az idei tárgyalások legnagyobb kérdése a várható infláció mértéke lesz, amelyről pontos adatot még sem a Pénzügyminisztériumtól, sem a Magyar Nemzeti Banktól nem kaptak a szociális partnerek. A jegybank szeptemberi inflációs jelentése szolgál egyedül támpontként, amely jövőre 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést jósol.

Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor 2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet.

Azt irreális elvárni, hogy 20 százalékkal emelkedjen jövőre is a minimálbér – mondta a VG-nek Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A munkaadói oldal képviselője hozzátette, nem egy-két hónap adatait kell figyelembe venni az infláció és a minimálbér megállapításánál. Hiába 20 százalékos, vagy akár efölötti a fogyasztói árindex az év végén, a szociális partnerek mindig az éves átlagos mutatók alapján döntenek a mindenkori minimálbér mértékéről, hiszen az is egy teljes évre szól, és a várható infláció az idei év egészét tekintve 15 százalék körüli lesz.

Hangsúlyozta, mivel nagyon a tárgyalások elején tartanak, korai még konkrét számokról beszélni. A minimálbér nemcsak azoknak fontos, akik arra vannak bejelentve, számos egyéb juttatást, ellátást ugyanis a legkisebb bér összegéhez kötve határoznak meg.


Ne hagyd ki!