Legfeljebb inflációkövető lehet a magyar minimálbér
Fotó: Shutterstock

Minimálbérben lenyom minket a többi V4-es ország

Jövőre is a magyarországi maradhat a legalacsonyabb minimálbér a visegrádi országok között. A lengyelországi legkisebb bér akár a magyar másfélszerese is lehet 2023-ban, de Szlovákia és Csehország is jócskán lehagyhat minket.


Legfeljebb inflációkövető lehet a magyar minimálbér

Havi bruttó 200 ezer forintra nőtt idén a minimálbér. Átlag felett 19,5 százalékkal emelték, de így is a legkisebb a Visegrádi Együttműködés országai között (V4-ek: Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország), és jövőre is a legalacsonyabb maradhat. Ennek oka, hogy Csehországban - mai árfolyamról átszámolva - körülbelül 278 300 forint lesz jövőre a legalacsonyabb bérszint, Szlovákiában 288 400 forint, Lengyelországban pedig - két emelést követően - 304 700 forint.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a 2023-ra vonatkozó, jelenleg zajló magyarországi minimálbér-tárgyalásokon ők infláció-követő minimálbéremelést követelnek. Ez 230 ezer forint körüli minimálbért eredményezne Magyarországon.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is kész az alkura a kérdésben a szakszervezetekkel, de vannak feltételeik.

Én nem tartom kizártnak, hogy megvalósuljon egy inflációkövető emelés, de ahhoz gazdasági növekedés kell. Egy olyan reális gazdasági prognózisra van ehhez szükség, amely ha kicsit is, de növekedést mutat, semmi esetre sem visszaesést

- nyilatkozta Perlusz László, a VOSZ főtitkára az RTL-nek.

Az érdekképviseletek decemberig állapodhatnak meg a 2023-as minimálbérről. Ha nincs megegyezés az utolsó hónapig, akkor száll be a vitába a kormány.

A 300 ezret súrolhatja alulról a garantált bérminimum

Az idei minimálbér-tárgyalások egyik legnagyobb kérdése a várható infláció mértéke lehet. A jegybank szeptemberi inflációs jelentése szolgálhat támpontként, amely jövőre 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést jósol.

Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor 2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben bruttó 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet.

Perlusz László néhány napja irreális elvárásnak nevezte, hogy 20 százalékkal emelkedjen jövőre is a minimálbér. A munkaadói oldal képviselője hozzátette, nem egy-két hónap adatait kell figyelembe venni az infláció és a minimálbér megállapításánál. Hiába 20 százalékos, vagy akár efölötti a fogyasztói árindex az év végén, a szociális partnerekkel mindig az éves átlagos mutatók alapján döntenek a mindenkori minimálbér mértékéről, hiszen az is egy teljes évre szól, és a várható infláció az idei év egészét tekintve 15 százalék körüli lesz.

Ne hagyd ki!