Kék inges munkavállaló dolgozik a fehér laptopja előtt, boldog, mert home officeból dogozhat
Fotó: Shutterstock

Nehezen találsz munkaerőt? Ideje haladni a korral

Annak ellenére, hogy a járványügyi korlátozások enyhülnek, és egyre többen térnek vissza az irodákba, a rugalmas munkavégzés és a home office lehetőségek népszerűbbek, mint valaha.Változik a világ

A CareerBuilder munkaerőportál nagyszabású kutatást végzett az aktuális munkaerőpiaci trendekről.

Kiderült, hogy az elmúlt hónapban hétszer több álláskereső jelentkezett azokhoz a cégekhez, amelyek teljes vagy részleges home office lehetőségekkel csábítják a munkavállalókat, mint azokhoz, amelyek egyelőre a hagyományos munkamodellben látják a jövőt.

A megállapítás az adóügyintézőktől kezdve a spanyoltanárokon át egészen a terapeutákig, szinte minden ágazatra igaznak bizonyult.

Az emberek nem fognak visszatérni a régi kerékvágásba. A rugalmasság az új norma és elvárás az alkalmazottaktól – ezt a tendenciát a következő hónapokban is látni fogjuk.

-mondta Kristin Kelley, a CareerBuilder marketing igazgatója.

Okok

Ahogy az új koronavírus-fertőzések száma fokozatosan csökken a Föld országaiban, úgy a világ vállalatai is szépen-lassan visszahívják az irodákba a dolgozóikat. Számos kutatás kimutatta, ennek sokan nem örülnek.

A Pew Research agytröszt januárban közel 6000 munkavállalót kérdezett meg munkával kapcsolatos igényeikről. 61 százalékuk azt mondta, azért nem megy be az irodába dolgozni, mert nem akar, az otthoni munkavégzés ugyanis jobb munka-magánélet egyensúlyt eredményez, illetve növeli a teljesítőképességet is.

A Morning Consult tanácsaó cég 400 munkavállalót kérdezett meg, az eredmények önmagukért beszélnek. A válaszadók több mint fele beadná felmondását, ha munkaadója úgy döntene, kötelezővé teszi az irodai munkavégzést.

Kijelenthetjük, az előbb taglalt adatok fényében egyáltalán nem meglepő, hogy pont akkor ugrott meg a kereslet a távmunkát kínáló cégekre, amikor egyre több vállalat áll vissza a pandémia előtti modellekre.

Két évnyi otthoni munkavégzés után a munkaadók maguk mögött akarják hagyni a Covid-19-et. De ez nem jelenti azt, hogy az alkalmazottak ismét teljes munkaidőben egy irodában szeretnének dolgozni

- mondja Kelley.

A home office és a hibrid állások iránti keresletnövekedéshez a szolgáltató iparágakban dolgozó munkavállalók is hozzájárultak, akik közül sokan elhagyták pályájukat a magasabb bérek és a rugalmas időbeosztás miatt.

A kiskereskedelemben, szállodákban vagy éttermekben dolgozók ráébrednek, hogy készségeiket – ügyfélszolgálat, kommunikáció, időgazdálkodás – más iparágakban is hasznosíthatják, és minden eddiginél nagyobb igény van rájuk

-fejtette ki Kelley.

Megoldások

Kelley szerint a tehetségek bevonzásához a vállalatoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az alkalmazottak elköteleződésére, míg a túlzó, extravagáns állásajánlatokból érdemes visszább venniük.

Egy belépési bónusz vagy az extra szabadnapok könnyedén bevonzhatják az embereket, de hogyan kommunikálsz az alkalmazottakkal és hogyan elégíted ki az igényeiket, miután felvetted őket?

-teszi fel a kérdést a szakember.

Hozzátette, nem kell nagy dolgokra gondolni, egyebek között a rendszeres „virtuális csapatebédek”, vagy épp egy mentorprogram is növelheti a munkavállalók lojalitását a céghez.

Itt az ideje, hogy a vállalatok sokkal gyakorlatiasabbak, kommunikatívabbak és kreatívabbak legyenek az alkalmazottaikkal való kapcsolatteremtésben

-tanácsolja Kelley.

Ne hagyd ki!