A 2020-as évben a koronavírus hatására jelentős átalakult a munkaerőpiac. Bár a dolgozók többsége elégedetlen a fizetésével és szívesen váltana munkahelyet, a legtöbben mégis a biztonságot választják és nem váltanak - derül ki a Hays Hungary munkaerő-kölcsönző vállalat 2021-es Salary Guide riportjából.


​A többség váltana

Erre a kérdésre a válaszadók 55 százaléka azt felelte, hogy nem elégedett a jelenlegi fizetésével, 60 százalékuk pedig munkahelyet kíván váltani a közeljövőben. Ezek az adatok nem sokban különböznek a korábbi évek számaitól. A fizetésemeléssel kapcsolatban sokat változott a helyzet. Míg 2019-ben a válaszadók 76 százalékának növekedett a fizetése, ez a tavalyi évben már csak a 48 százalékukra volt igaz. Valószínűleg azért, mert az emberek a biztonságot választva kevésbé váltanak munkát. Pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján a többség (37 százalék) munkahelyváltássál ért el fizetésemelést, ez idén 20 százalékra esett vissza.

​Hol vagy biztonságban?

A gyógyszeripar és az informatikai szektor bizonyultak a két legsikeresebb ágazatnak. Ezek nemcsak hogy átvészelték a pandémiát, még növekedést is produkáltak. A gyógyszeripar iránt érdeklődők száma jelentősen növekedett, sokan tapasztalat nélkül nyertek felvételt a szektorba (főleg értékesítőként). Persze a gyógyszeripari cégek továbbra is a képzettséget és tapasztalatot részesítik előnyben.

​Hol lehet jól keresni?

Az IT szektorban a munkavállalók száma és a bérek is növekedtek. Itt jelentős volt a változás a cégek és a munkavállalók hétköznapi életében, hiszen rengetegen otthoni munkavégzésre álltak át. Ennek eredményeként infrastrukturális fejlesztéseket, illetve alkalmazásokat és felhőalapú megoldásokat kellett bevezetniük azoknak a vállalatoknak, akik eddig csak halogatták ezeket a fejlesztéseket. Aki az IT szektorban képzeli el a jövőjét, érdemes figyelembe vennie, hogy a jelenlegi piaci felmérések alapján az alábbi területeken van jelentős hiány munkavállalókból:

  • ügyfélközpontú webfejlesztés
  • UX/UI designerek
  • IT security
  • DevOps


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!