Két férfi kezet fog állásinterjú után
A 2020-as évben a koronavírus hatására jelentős átalakult a munkaerőpiac. Bár a dolgozók többsége elégedetlen a fizetésével és szívesen váltana munkahelyet, a legtöbben mégis a biztonságot választják és nem váltanak - derül ki a Hays Hungary munkaerő-kölcsönző vállalat 2021-es Salary Guide riportjából.


​A többség váltana

Erre a kérdésre a válaszadók 55 százaléka azt felelte, hogy nem elégedett a jelenlegi fizetésével, 60 százalékuk pedig munkahelyet kíván váltani a közeljövőben. Ezek az adatok nem sokban különböznek a korábbi évek számaitól. A fizetésemeléssel kapcsolatban sokat változott a helyzet. Míg 2019-ben a válaszadók 76 százalékának növekedett a fizetése, ez a tavalyi évben már csak a 48 százalékukra volt igaz. Valószínűleg azért, mert az emberek a biztonságot választva kevésbé váltanak munkát. Pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján a többség (37 százalék) munkahelyváltássál ért el fizetésemelést, ez idén 20 százalékra esett vissza.

​Hol vagy biztonságban?

A gyógyszeripar és az informatikai szektor bizonyultak a két legsikeresebb ágazatnak. Ezek nemcsak hogy átvészelték a pandémiát, még növekedést is produkáltak. A gyógyszeripar iránt érdeklődők száma jelentősen növekedett, sokan tapasztalat nélkül nyertek felvételt a szektorba (főleg értékesítőként). Persze a gyógyszeripari cégek továbbra is a képzettséget és tapasztalatot részesítik előnyben.

​Hol lehet jól keresni?

Az IT szektorban a munkavállalók száma és a bérek is növekedtek. Itt jelentős volt a változás a cégek és a munkavállalók hétköznapi életében, hiszen rengetegen otthoni munkavégzésre álltak át. Ennek eredményeként infrastrukturális fejlesztéseket, illetve alkalmazásokat és felhőalapú megoldásokat kellett bevezetniük azoknak a vállalatoknak, akik eddig csak halogatták ezeket a fejlesztéseket. Aki az IT szektorban képzeli el a jövőjét, érdemes figyelembe vennie, hogy a jelenlegi piaci felmérések alapján az alábbi területeken van jelentős hiány munkavállalókból:

  • ügyfélközpontú webfejlesztés
  • UX/UI designerek
  • IT security
  • DevOps


Ne hagyd ki!