A heti 32 órás munkahét bevezetésének ötlete már egy ideje terítéken van a spanyoloknál, most viszont úgy néz ki, hogy beindítják a tesztelését élesben is. Az átállásra 50 millió eurós forrást szerveznek át a vállalatok megsegítésére.


A spanyolok mindig élenjárók voltak a munkaidő-optimalizálásban. Már 1919-ben utcára vonultak, hogy kiharcolják a 8 órás munkanapokat. Telt-múlt az idő, jelenleg ott tartunk, hogy Spanyolországban dolgoznak átlagban majdnem a legtöbbet Európa államai közül, hatékonyság szempontjából viszont nincsenek az élmezőnyben. A munkavállalókra jellemző a kiégés, a rossz munka-magánélet egyensúly, a túlterheltség és a mentális egészség romlása, melyet a járvány súlyosbított.

Háromlépcsős tesztelés

Nagyjából 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány 3 éves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék.

A projekt első évében a résztvevő kis-és középvállalatok extra költségeit 100, a második évben 50, a harmadikban pedig 25 százalékban pótolnák. Így bőven lenne idejük a cégeknek a folyamatok és az erőforrások optimalizálására. A munkavállalók fizetése nem csökkenne.

Jellemző a terv fogadtatására, hogy a törvényhozóknak máris szabadkozniuk kellett miatta, az egyikük azt mondta: nem arról van szó, hogy uniós pénzekből akarnak lazsálni, hanem így akarják a termelékenységet és a versenyképességet javítani.

Pró és kontra

A négynapos munkahét tesztprogramja vegyes fogadtatásban részesült. A támogatók a munkavállalók moráljára és egészségére való pozitív hatás mellett kiemelték, hogy a környezetre is jó hatással lenne, illetve a turizmus és a szolgáltatóipar is jól járna vele. Az embereknek több idejük lenne pihenni, kikapcsolódni, többet is költenének a kényelmi dolgokra, amiből több iparág is profitálhatna.

Az ellenzőket leginkább azt zavarja, hogy a kormány pont egy válság kellős közepén akarja tesztelni a programot, ami az egész országot teljesen felforgatná.

Spanyolország több módon is próbálja újraindítani az életet a pandémia közepette. Nemrégiben 5000 fős rock koncertet szerveztek Barcelonában, ahol minden résztvevőt teszteltek előtte, illetve végig maszkban kellett lenniük. A szervező úgy nyilatkozott, hogy a vendégek nagyobb biztonságban voltak a koncerten, mintha az utcán sétáltak volna.

The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!