2020-ban az Egyesült Államok legsikeresebb vezérigazgatóinak fizetése átlagosan évi 710 ezer dollárral nőtt, amihez járt egy 15,5 milliós bónusz is. Soha nem volt még akkora az átlagdolgozók és a vezérigazgatók fizetése közötti szakadék, mint napjainkban.Az AFL-CIO szakszervezeti szövetség azt vizsgálta a legfrissebb kutatásában, hogyan változott a vezérigazgatók és az alkalmazottjak fizetése 2020-ban. A szövetség az Egyesült Államok 500 legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatát (S&P 500) vette górcső alá.

Parasztvakítás

Az elmúlt évben számos vállalat megtagadta a vezérigazgatói bónuszok kifizetését a vírus gazdasági hatásaira hivatkozva. Most mégis úgy tűnik, soha nem kerestek még annyit a cégvezérek, mint tavaly. A kutatásból kiderült, hogy az S&P 500-as cégek vezérigazgatói átlagosan 299-szer nagyobb fizetést vihettek haza, mint a dolgozóik. És ez csak az átlag. A legnagyobb fizetésbeli szakadék a fogyasztói szektorban mutatkozott, ahol egy vezérigazgató átlagosan 741-szer keresett többet alacsonyabb beosztású társaitól. Ebbe az ágazatba tartozik egyebek között az Amazon, a McDonald's és a Starbucks is.

A munkavállalók és a vezérigazgatók közötti fizetési egyenlőtlenség 2020-ban tapasztalt növekedése megerősíti, hogy a COVID-19 válság idején meghirdetett „vezetői bércsökkentések" nem voltak többek szemfényvesztésnél

- olvasható az AFL-CIO jelentésében.

Ilyen még nem volt

Az is kiderült, hogy az S&P 500-as vállalatok vezérigazgatóinak fizetése egyetlen év alatt átlagosan 712 720 dollárral (cirka 215 millió forint) gyarapodott, míg a fejenkénti éves bónuszkifizetések elérték a 15,5 millió dollárt (4 milliárd 681 millió forint).

Az elmúlt tíz évben a vezérigazgatói fizetések nagyjából 2,6 millió dollárral nőttek, ami éves szinten 260 ezer dolláros többletet jelent. Ezzel párhuzamosan egy átlagos munkavállaló bére évente összesen 957 dollárral gyarapodott az említett intervallumban.

A szövetség arra is rámutatott, hogy a fizetések közötti szakadék egyre csak nő. A Reuters jelentése szerint 2019-ben egy cégvezér átlagosan „csupán" 264-szer keresett többet, mint egy alacsonyabb beosztású alkalmazott.

Ezek az adatok azért is érdekesek, mert a legnagyobb vállalatok óriási munkaerő-hiánnyal küzdenek. Néhány cég már próbálja orvosolni a problémát, egyebek között magasabb bérekkel, extra juttatásokkal és kedvező munkakörülményekkel. Olyan cég is akad, amely már az állásinterjún való részvételért is fizet. Néhány Meki pedig iPhone-okkal csábítja a leendő munkavállalókat.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!