Bánki Erik is bedobta a nulla százalékos szja ötletét, kisjövedelműeknek

Adóparadicsom: olvasható a feliraton

Bánki Erik is bedobta a nulla százalékos szja ötletét, kisjövedelműeknek

Gazdasági bizottsági elnökként megfontolandónak tartaná a javaslatot, amiről nem hallotta, hogy a kormány tárgyalta volna.


Csak látszólag hajmeresztő

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a koronavírus-járványra való tekintettel a kisjövedelműek számára elképzelhetőnek tartaná, hogy időlegesen ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük. Bánki Erik az ATV Voks 2022 című műsorában azt mondta, hogy a javaslat első hallásra ugyan hajmeresztőnek tűnhet, de a polgári kormány adópolitikájával – amely 2010 óta mind a társasági nyereségadó, mind az SZJA mértékét folyamatosan csökkenti – egy irányba mutat.

Ideiglenes adókedvezmény lenne

Úgy vélte, hogy a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé lehetne tenni, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni a kisjövedelműeknek. Ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény lehetőség, ami ráadásul időszakos dolog, hasonló kedvezmény, mint például jövő január 1-től a 25 év alattiak nulla százalékos SZJA-ja. Hozzátette: tudomása szerint a kormány nem tárgyalt az ötletről, amit eredetileg Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke dobott be néhány hete.

Ne hagyd ki!