nő munkába tart
Fotó: Shutterstock

Nő vagy és pályakezdő? Számold át újra a bérigényed!

A Zyntern.com megnézte, hogy mi Magyarországon a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára, illetve milyen nettó bérigényeik vannak. Mint kiderült, hatalmas a szakadék a férfi és a női pályakezdők fizetési elvárásai között.


A magyarországi állásportál hatodik alkalommal végezte el „A Nagy Pályakezdő Kutatását", amelybe a 16-28 éves korosztályból 3000 embert vontak be. Budapestiek adták a válaszadók 65, vidékiek pedig a 35 százalékát, 40 százalékuk férfi, 60 százalékuk nő volt – számol be a felmérésről az MTI.

A kutatásban olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők a munkahely választásánál, mekkora a nettó fizetési igényük, és milyen munkáltatókat találnak vonzónak.

A felmérés szerint a munkahelyválasztási szempontoknál a versenyképes fizetés volt a legggyakoribb válasz, ezt követte a teljesítmény elismerése, majd a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők azt is szem előtt tartják, ha biztosított számukra a fejlődési és karrierlehetőség, valamint, ha egy munkáltató megbízható és stabil.

Az is kiderült, hogy 20 százalékos szakadék van a férfi (423 800 forint) és a női (351 800 forint) fizetési igények között. Ez az arány nem változott az előző évhez képest. A fővárosi és vidéki válaszadók nettó fizetési igénye között nem tapasztaltak jelentős különbséget: előbbiek átlagos bérigénye 381 000 forint, míg utóbbiaké 374 000 forint volt.

A szakterületi bontásból kiderült, hogy a legmagasabb átlagos fizetési igényeket a mérnöki (440 000 forint), az IT/technológiai (430 000 forint) és az államtudományi (383 000 forint) területen fogalmazzák meg a válaszadók. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei az agrár- (335 000 forint) és a bölcsészettudományi (329 000 forint) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

A munkáltatói típusok vizsgálatánál megállapították, hogy a pályakezdők 71 százaléka szívesen dolgozna nemzetközi nagyvállalatnál, 55 százalékuk kis- vagy középvállalatnál, 52 százalékuk pedig hazai nagyvállalatnál. Az állami szektorban a fiataloknak csupán a 15 százaléka gondolkodott.

Hozzátették, a nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok 47 százaléka tervez a következő 5 évben külföldön munkát vállalni.

A közlemény szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is megkérdezték a pályakezdő fiatalokat, hogy mely munkaadókat tartják a legvonzóbbaknak. Ezt a rangsort a Robert Bosch Kft. nyerte, második helyen a Magyar Telekom Nyrt., harmadikon az OTP Bank Nyrt. végzett.

Mi a helyzet a lakosság körében? 

Pár hete már készült egy hasonló kutatás, ahol a magyar munkavállalókat kérdezték meg a bérigényükről, amiből szintén érdekes adatokat lehet kiolvasni: a munkavállalók harmada nettó 600 ezer forintos fizetéssel lenne elégedett, és csak minden tizedik megkérdezett fogadja el a kevesebb, mint 200 ezer forintos nettó bért. Ettől függetlenül hiába kínál egy munkahely magas fizetést vagy teljesítménybért, ez nem feltétlen érdekli az alkalmazottakat, akik inkább biztos állásra vágynak.

Ne hagyd ki!