Pilóta repülőgép pilótafülkéjében
Fotó: Shutterstock

Egy véletlennek köszönhetik a tripla fizetést a pilóták

Az American Airlines háromszoros fizetést ad azoknak a pilótáknak, akik elvállalnak olyan járatokat, amelyek egy szoftverhiba miatt kikerültek az útitervből.

Az USA legnagyobb belföldi légitársasága és a pilótáit tömörítő szakszervezet, az Allied Pilots Association gyorsan megegyezésre jutott egy olyan időszakban, amikor rendszeresek a járattörlések a légiközlekedési ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt.

Tripla és dupla

A szoftverhiba miatt az egy vagy esetenként mindkét pilóta nélkül maradt júliusi járatok száma mintegy 12 ezer. Az American Airlines pilótáit tömörítő szakszervezet közlése szerint ezekre a légitársaság 200 százalékos prémiumot fizet a pilótáknak, ha felveszik a munkát.

A tripla fizetés ugyan csak erre az egy tévedésre vonatkozik, a szakszervezet azt is elérte, hogy a pilóták fizetését megduplázzák a forgalmas, ünnepi időszakban való repülésért.

Más amerikai és európai légitársaságokhoz hasonlóan az American Airlines is küszködik a járattörlésekkel a munkaerőhiány miatt, és ebben a helyzetben súlyos következményekkel járt volna újabb 12 ezer járat elveszítése.

Volt már ilyen

2017-ben hasonló dolog történt, amikor egy technológiai hiba lehetővé tette az American Airlines pilótái számára, hogy szabadságra menjenek az év végi ünnepek idején, az egyik legforgalmasabb hónapban, decemberben. A pilótáknak akkor 150 százalékos juttatást adtak, hogy felvegyék a munkát.

Az Allied Pilots Association a légitársaság mintegy 13 ezer pilótáját tömöríti. A szakszervezet vezetője, Ed Sicher abban bízik, hogy a mostani megállapodás ugródeszkaként szolgál majd az új kollektív megállapodáshoz. A jelenlegi szerződést még 2015-ben kötötték, és 2020-ig maradt volna érvényben, de az újratárgyalás a pandémiás helyzet miatt elmaradt.

A légitársaság nemrég 17 százalékos fizetésemelést ajánlott a pilótáinak 2024-ig.

Júniusban az American Airlines körülbelül 100 regionális járatot állított le, munkaerőhiány miatt.

Itt írtunk arról, hogy a rivális Delta Air Lines 10 ezer dollárt adott minden utasnak, akik túlfoglalás miatt hajlandóak voltak későbbi járattal utazni.


The Conversation

Ne hagyd ki!