Egy ember számol.

Óriási fordulat várható a béreknél - Csak pár hetet kell rá várni!

Az elemzők szerint néhány héten belül a reálbérek ismét növekedésnek indulnak.


Egy régóta tartó rossz sorozat szakadhat meg augusztusban, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az e havi bérnövekedés meghaladja az infláció mértékét. Ez azt jelenti, hogy közel egy év után először nőhetnek a reálbérek – írja a Világgazdaság.

Erről Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője beszélt a lapnak. Az elmúlt hónapokban a bérnövekedés ugyan meglehetősen magas, 15-17%-os volt Magyarországon, de a 20% feletti infláció gyakorlatilag elértéktelenítette az emelést.

Ez is érdekelhet: Extra pénzhez jutnak a gyermeket nevelők augusztusban

Shutterstock

Az elemző elmondta, hogy az egész éves viszonylatban nézve 5,5 százalékos átlagbér-emelkedést prognosztizál, a 18,3 százalékos éves átlagos infláció mellett, ez pedig 2,3 százalékos reálbércsökkenésnek felel meg.

2024-el kapcsolatban azonban már jóval pozitívabb kép rajzolódik ki, ugyanis a jövő évi infláció várhatóan 5-6 százalékra csökken, míg a bérnövekedés valószínűleg 10% felett alakul majd.

Érdemes azonban még pár szót ejteni az idei reálbérekről is: a VG szerint a versenyszférában májusban 20 százalékkal emelkedett az átlagkereset, ezért könnyen elképzelhető, hogy ebben a szegmensben már júliusban is nőhettek a reálkeresetek – 18,4 százalékos havi inflációval számolva.

Mivel a kormány az augusztusi hónapban 15 százalékos inflációs rátával számol, így várhatóan pozitívba fordulnak majd a reálbérekkel kapcsolatos kilátások. Fontos azonban megjegyezni, hogy nincs semmilyen garancia arra vonatkozóan, hogy minden szakmában bekövetkezik a várva várt fordulat az augusztusi hónap során.

A pozitív fordulat már alaposan ráférne a magyar keresetekre, ugyanis míg 2022-ben 2,6 százalékkal növekedett a bérek reálértéke Magyarországon, addig az idei első negyedévben ugyanez a mutató -11,7 százalékon állt, aminél a cseh (-10,4%), a lengyel (- 5,4%), a szlovák (-7,3 %), illetve a román (1,2%) adatok is jobbak voltak.

Ne hagyd ki!