Makó környékéről egyre több magyar munkavállaló megy át Romániába, mert sokkal magasabbak a bérek. Ezt mondta az egyik szakszervezeti vezető a Continental helyi üzemében történteket kommentálva.


Nincs kvaterkázás

Ha még beszélgetni sem lehet és csak az a cél, hogy minél több darabszámot gyártsanak le, akkor további problémák lesznek a foglalkoztatásban, pedig egyre nehezebb munkaerőt találni ebben a térségben erre a területre

-így értékelte Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjában a makói Continentalnál történteket. (A Népszava megjegyzi, a gyárban az új viselkedési kódex részeként nemrég lényegében csendrendeletet vezettek be; a felettes engedélyéhez kötötték, hogy egy dolgozó szót váltson egy másik üzemrészből érkezővel. A szakszervezet szerint a kollektív szerződés egyeztetését próbálják ezzel gátolni, a cég munkavédelmi okokra hivatkozik).

Tényleg ilyen csábító Románia?

Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a térségből egye több magyar munkavállaló megy át Romániába, mert sokkal magasabbak a bérek

– fogalmazott Székely Tamás, aki szerint a dolgozói elégedetlenség jól lemérhető a szakszervezet taglétszámának változásában is. A korábbi sztrájk idején emelkedett a létszám, most pedig a munkavállalók még inkább az érdekképviselettől várják, hogy rendeződjön a helyzet. Pedig korábban sok olyan cégvezetővel tárgyalt, akik ellenségesek voltak a szakszervezettel, ám a sikeres tárgyalás után rájöttek arra, hogy az érdekképviselettel érdemes megállapodni, mert ezzel mindenki jól jár.

Más ágazatokban is gond lehet

Egy eddig kevéssé ismert folyamatot is megemlített a vegyipari szakszervezet vezetője: a válság miatt világszerte egyre több gyógyszergyár raktárra termel. A pandémia miatt leálltak kezelések, műtétek maradtak el, sokan otthon maradtak és a gyógyszerszokások is megváltoztak. Vagyis a piac megrekedt, ami komoly problémát vetít előre a gyógyszeriparban, amelyet a válság eddig kevésbé érintett, mint más ágazatokat – fogalmazott Székely Tamás.

  Magyar és román átlagbér

Utánanéztünk a sajtóban. A KSH adatai szerint idén júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban álló magyarok nettó átlagkeresete 290 200 forint volt, 3,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Románia 2007-től tagja az EU-nak, akkor 950 lej (akkori árfolyamon 280 euró, illetve 70 ezer forint) körül volt a havi nettó átlagbér, ami idén 3400 lejre (690 euró, illetve 248 ezer forint) tehető. Az összehasonlításból kiderül, hogy az átlagot tekintve Magyarország jobban áll, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének területi, ágazati egyenlőtlenségek.


The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!