Vita alakult ki arról, hogy egy jó szakmunkás itthon is keres-e annyit, mint Nyugaton
Fotó: Shutterstock

Tényleg nem álom a nyugati fizetés itthon? Kirobbant a számháború

Jelentősen nőtt a fizikai munkások átlagbére hazánkban az utóbbi évben. A szakmunkásokat különösen jól megfizetik. Katás adózóként akár a nyugati bérszínvonalat is elérheti a fizetésük.


Nőtt az átlagbér

1499 forint volt idehaza a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére az idei év első negyedévében, ami 10,4 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt – közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary.

A munkaerő kölcsönzésével és közvetítésével foglalkozó Trenkwalder 7 ezer munkavállaló béradatainak vizsgálata után arra jutott, hogy már csak a Dél-Dunántúlon van 1400 forint alatt az átlagos fizikai órabér, az Észak-Alföldön pedig a 16 százalékot is meghaladta az éves növekedés. A mezőnyből továbbra is Közép-Magyarország és Budapest emelkedik ki nagyjából 1900 forintos átlaggal.

A cég szerint az elmúlt 12 hónap jelentős bérnövekedése leginkább a munkaerőhiánnyal, valamint a minimálbér 20 százalékos emelésével magyarázható.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló vállalat emellett több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatának nagyjából 500 középvezetőjének béradatait is átvilágította. Ez alapján közölték, hogy a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál 7,3 százalékos volt az idei első negyedévben a fizetésnövekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A most látott béremelkedési ütem pedig mindkét vállalat szerint még egy darabig megmaradhat.

Nyugati bérek idehaza

Már nem álom nyugati fizetésért dolgozni Magyarországon, hiszen több szakmában is robbantak a bérek az elmúlt hónapokban. Karácsony Zoltán, a HRPortal álláspiaci szakértője szerint bizonyos munkakörökben vásárlóerő-paritáson számolva már utolérték a hazai keresetek a német fizetéseket is – írja a Világgazdaság.

Az egyéni vállalkozóknak havi szinten akár egymillió forintos bevétele is lehet, amelynek jelenős részét megtarthatják olyan kedvező adózási forma mellett, mint amilyen a kata (a katás adózás néhány negatív vonzatáról egyebek között ITT és ITT írtunk). Ez az összeg pedig közel azonos azzal, amit Németországban szakmunkásként meg lehet keresni.

Igaz, hogy alkalmazottként még közel kétszeres a különbség a magyar és német kékgalléros bérszínvonalnak (a németeknél havonta 600–700 ezer forint, itthon 300–400 ezer környékén alakul), azonban ez a differencia is csökkenhet a jövőben.

Van, aki szerint árnyaltabb a kép

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke azonban nem látja ennyire magasnak a hazai fizikai munkások bérét. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy Németországban is jelentős a szakemberhiány, ami felfelé hajtja a béreket. Továbbá nem érdemes összekeverni a szakmunkásokat és a katás vállalkozókat, a béreket és a bevételeket.

Németországban egyébként egy magyar vállalatnál egy ács 15-16 eurót (5600-6000 forint) keres óránként, egy német cégnél pedig ennél is magasabb lehet a fizetése. Az éjjel-nappal úton lévő kamionsofőrök pedig nettó 700-800 ezret visznek haza havonta jelenleg hazánkban. Ez az összeg nyugaton azonban eléri a 1,5 milliót.

Ha továbbra is érdekel a téma, EBBEN a cikkünkben írtunk arról, melyek a leginkább keresett szakmák manapság Magyarországon, amelyek különösen magas bérekkel kecsegtethetnek.

Ne hagyd ki!