Így emelik az állami vasutasok, buszosok, postások, vizesek bérét

A három évre szóló bérmegállapodás értelmében az állami közszolgáltató vállalatoknál átlagosan 15 százalékkal emelkednek a bérek 2021-2023-ban összesen 152 milliárd forintból - mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.


A miniszter azt mondta, a megállapodás aláírásával és a munkahelyek megőrzésével a kormány elismeri az állami vállalatoknál - Nemzeti Vízművek, a NÚSZ, MÁV-Volán csoport, GYSEV, Magyar Posta - dolgozók elmúlt másfél évi áldozatos munkáját. Mager Andrea úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kormány nagy hangsúlyt fektet a bérfelzárkóztatásra, a munkavállalók pártján áll, az elmúlt 10 évben megőrizte a munkabékét és biztos jövőképet nyújtott az alkalmazottaknak.

Így oszlik el az emelés

A hároméves bérfejlesztés évenkénti mértéke társaságonként eltérő lehet. Így például míg a MÁV–Volán-csoport 2022-ben tíz és 2023-ban további öt százalékkal emeli a béreket, addig a Magyar Postánál 2021-ben négy százalékkal, 2022-ben kilenc százalékkal, 2023-ban pedig két százalékkal nő a dolgozók alapbére. A Nemzeti Vízműveknél dolgozók alapbére pedig 2021-ben négy, 2022-ben hét, 2023-ban újabb négy százalékkal emelkedik. Idén, jövőre és 2023-ban a MÁV–Volán-csoportnál az alapbér fejlesztésén felül egyösszegű kifizetésben részesülnek a dolgozók, amely készpénzben és Szép-kártyán is kérhető. Emellett jelentős béren kívüli juttatási elem a lojalitást elismerő bónusz kifizetése is.


Ne hagyd ki!